25 / 04 / 2024

Hasankeyf'e raylı yamaç asansörü!

Hasankeyf'e raylı yamaç asansörü!

Ilısu Barajı'nın tamamlanması ile su altında kalacak Hasankeyf'te tarihi eserlerin sergileneceği Kültür Parkı'na "Raylı Yamaç Asansörü" inşa ediliyor. Asansörün bir ay sonra hizmete açılması bekleniyor.




Batman'ın Hasankeyf ilçesindeki tarihi eserlerin sergileneceği Kültür Parkı'na raylı yamaç asansörü yapılıyor.


Ilısu Baraj Gölü altında kalacak olan tarihi Hasankeyf'in yeni yerleşim yeri ile ilgili çalışmalar aralıksız sürüyor. Belediye ve İlçe Jandarma Komutanlığı dışında bütün kurumların taşındığı yeni yerleşim yerinde tarihi eserlerin de sergileneceği Kültür Parkı'na inşa edilen raylı yamaç asansörü ile ilçeye gelen ziyaretçiler, hem müzeye gidebilecek hem de oluşacak göl havzasını seyredebilecek. 


Yaklaşık 50 metre yüksekliğe göre çıkacak çift kabinli asansör, 26 kişiyi aynı anda taşıyabilecek. Asansörün bir ay sonra hizmete açılması bekleniyor.


- "Muazzam bir park inşa ettik"


Hasankeyf Kaymakamı Faruk Bülent Baygüven AA muhabirine, yerli ve yabancı ziyaretçilerin Hasankeyf'i daha rahat gezmeleri ve Kültür Parkı'nı daha cazip bir hale getirmek için böyle bir projenin hayata geçirildiğini söyledi. 


Türkiye'nin ilk raylı yamaç asansörünün Alanya'da yapıldığını belirten Baygüven, ikincisinin de Hasankeyf'te kurulduğunu ifade etti.


Ilısu Barajı'nda suyun tutulmasıyla eski Hasankeyf'in sular altında kalacağına işaret eden Baygüven, buradaki tarihi eserlerin taşınacağı bir Kültür Parkı inşa ettiklerini anlattı.   


Baygüven, Kültür Parkı'nın bölgenin en gözde turist mekanlarından biri haline geleceğini söyleyerek "Muazzam bir park inşa ettik. Burada yürüyüş yolları yer alacak ve yayalar köprüyü kullanarak baraj gölünün üzerinden Kültür Parkı'na geçecek." dedi.


Hasankeyf Kültür Derneği Başkanı Ahmet Akdeniz ise raylı yamaç asansörünün ilçe turizmine büyük katkısı olacağını belirterek "Bu proje ile engelliler de rahatça yamaç asansörünü kullanabilecek. Bu konuda engellileri unutmayan devletimize de teşekkür ediyoruz." diye konuştu.


AA


Geri Dön