19 / 03 / 2024

Hasankeyfliler yeni evlerini pahalı buldu!

Hasankeyfliler yeni evlerini pahalı buldu!

Batman'ın Hasankeyf ilçesinde evleri baraj gölü altında kalacak vatandaşlar için inşa edilen Yeni Hasankeyf'teki konutların fiyatları belli oldu



    Hasankeyf ilçesinde evleri Ilısu Baraj Gölü altında kalacak olan ilçe sakinleri için inşa edilen Yeni Hasankeyf'teki konutların fiyatları pahalı bulundu. 

     Yöre halkı için  TOKİ  tarafından yaptırılan Yeni Hasankeyf'teki 3+1 şeklindeki örnek evlerin fiyatı 171 bin olarak açıklandı. Hasankeyf sakinleri ise açıklanan fiyatları çok yüksek buluyor. 

     Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, AA muhabirine yaptığı açıklamada Yeni Hasankeyf'te yapılan 3+1 evlerin ilçe halkının tercih ettiği ev tipi olduğunu söyledi. 

     Yeni konut fiyatlarının yaklaşık 171 bin lira olarak açıklandığını ifade eden Kusen, ancak fiyatın çok yüksek olduğunu belirtti. 

     Kusen, 5 yıl ödemesiz, 15 yıllık süre içinde sıfır faizle ödeme yapılacağını ancak Hasankeyf'te yaşayanların yüzde 5'inin dahi bu parayı ödeyemeyeceğini öne sürerek şöyle konuştu: 

     "Bu fiyatın düşürüleceğine inanıyorum. Belirlenen fiyat, Hasankeyf halkı için büyük bir rakam. Eğer bu şekilde fiyatlar belirlenirse yeni Hasankeyf'e hiç kimsenin gitmeyeceği şeklinde bir kanaat oluştu. Çünkü hiç kimse bu parayı ödeyecek güçte değil. Dolayısıyla insanlarımız buna çok büyük tepki gösteriyor. Umarım bu rakam Hasankeyfli vatandaşların ödeyebileceği rakama çekilir. Bir kolaylık sağlanır. Çünkü Hasankeyfli, yıllarca Ilısu Barajı'ndan dolayı zaten muzdarip. Yeni yerleşim yerinde de böyle sıkıntı devam ederse halkın büyük tepkisi olacak gibi görünüyor." 

     

     -"Mağdur olmak istemiyoruz"- 

     

     Hasankeyf Kültür Derneği Başkanı Ahmet Akdeniz ise fiyatlara tepki göstererek, "Bu güzel evlere bu kadar pahalıya mal olması son derece üzüntü vericidir. Burası ne Kanarya adaları ne İstanbul Boğazı. Burası Hasankeyf. Burası bu kadar kıymetli ise biz de kamulaştırılan evlerimizin karşılığını istiyoruz" dedi. 

     Hasankeyf halkının yüksek fiyat karşısında hayal kırıklığına uğradığını ifade eden Akdeniz, bu durumda hayal ettikleri evlere kavuşamayacaklarını söyledi. 

     Akdeniz, fiyatın makul bir seviyeye çekilmesini istediklerini belirterek, şunları kaydetti:

     "Mağdur olmak istemiyoruz. 1954'ten beri zaten biz mağduruz. Bu şartlarda kimsenin gelip evlerimizin kamulaştırılmasını ve hak sahipliğini yapmasın. Ne Hasankeyf'i yapsınlar ne biz buradan çıkacağız, sular altında kalalım. Yeni yerleşim birimindeki ev fiyatları 171 bin lira. Bu son derece yüksek bir fiyat. Şu ana kadar hiç bir tepki göstermeyen Hasankeyf halkı olarak bundan sonra tepkimizi ortaya koyacağız. Sorunumuzu dile getireceğiz. Bu sorunun çözülmesi için özellikle sayın başbakanımızdan ricamız var." 

     İlçe esnafından Ömer Güzel, açıklanan fiyatın kendileri için sürpriz olduğunu belirterek, belirlenen fiyatla İstanbul'da da ortalama bir ev alınabileceğini iddia etti. 

     Hasankeyf'te dağın eteğinde TOKİ'nin kendi projesine göre yaptığı evler için yüksek fiyat biçmesine üzüldüklerini dile getiren Güzel, "İlçe halkı olarak kimse bu parayı ödeyecek durumda değil. Bu fiyatın düzeltilmesi hatta bu evlerin halka karşılıksız verilmesi için yetkililerden destek bekliyoruz" diye konuştu. 

     Öte yandan yetkililer ise yeni yerleşim yeri için 7 farklı konut tipinin örnek olarak yapıldığını belirterek, DSİ tarafından valilik ve kaymakamlıklara gönderilen yazıda, konut tiplerinin her biri için farklı fiyat belirlendiğini, sadece 3+1 konutun fiyatının 171 bin lira olarak ilan edildiğini kaydettiler. 

     Konunun bakanlığa iletildiğini belirten yetkililer, vatandaşların yüksek buldukları fiyatları yeniden belirlemek üzere çalışma yürütüldüğü bilgisini verdiler. 

     

AA


Geri Dön