25 / 04 / 2024

Hasılat paylaşımlı inşaat sözleşmesi avantajları!

Hasılat paylaşımlı inşaat sözleşmesi avantajları!

Hasılat paylaşımı modeli, arsa payının hasılat paylaşımı yoluyla satılarak bağımsız bölümlerden elde edilen gelirlerin paylaşılması için yapılan sözleşmelerdir. Hasılat paylaşımlı inşaat sözleşmesi avantajları nelerdir? İşte yanıtı...



Hasılat paylaşımlı inşaat sözleşmesi avantajları!

Hasılat paylaşımı modeli, arsa payının hasılat paylaşımı yoluyla satılarak bağımsız bölümlerden elde edilen gelirlerin paylaşılması için yapılan sözleşmeler olarak karşımıza çıkıyor.


Taraflar arasında yapılan bu sözleşmeyle, inşaatın bağımsız bölümlerinin satılarak hasılatın paylaşılması amaçlanıyor. Peki hasılat paylaşımlı inşaat sözleşmesi avantajları nelerdir?


Gelir paylaşımlı inşaat sözleşmesi olarak da bilinen bu modelde arsa sahipleri açısından bazı avantajlar söz konusu.


Arsa sahibinin KDV avantajı:

Bu modelde, inşaat firmasının, daire ve dükkanları satarak hasılatın belli bir yüzdesini arsa sahibine vermesi KDV'ye tabi tutulmuyor.


Buna karşın, arsa sahibinin arsa alım satımını sürekli olarak sürdürdüğü durumlarda olay ticari kazanç hükümlerine göre vergilendiriliyor. Bu doğrultuda KDV ödeniyor.


Arsa sahibinin gelir vergisi avantajı:

Arsanın miras veya bağış yolu ile edinilmiş olması durumunda: Hasılat paylaşımlı olarak yapılan sözleşmeler sonucu elde edilen gelir; Gelir vergisine tabi tutulmuyor.


Ancak; Arsanın satın alınarak edinilmiş olması durumunda satın alınan tarihten itibaren 5 yıl içinde elden çıkarılması sonucu doğan kazanç değer artış kazancı vergisine tabi tutuluyor.


5 senenin geçmesi halinde arsanın elden çıkarılması sonucunda alınan hasılat payı gelir vergisine tabi tutulmuyor.


Hasılat paylaşımı sözleşmesi nedir?
Hasılat paylaşımı sözleşmesi örneği!




Geri Dön