27 / 04 / 2024

Hasta yakınları için 'askıda oda' uygulaması!

Hasta yakınları için 'askıda oda' uygulaması!

Türkiye’deki pek çok hastanede çocuklarının tedavi sürecinde kalacak yer sıkıntısı yaşayan babalara, Kemik İliği Transplantasyon ve Onkoloji Merkezi Kurma ve Geliştirme Vakfı’ndan bir müjde geldi.



İzmir ve Türkiye’deki pek çok hastanede çocuklarının tedavi sürecinde kalacak yer sıkıntısı yaşayan babalara, Kemik İliği Transplantasyon ve Onkoloji Merkezi Kurma ve Geliştirme Vakfı’ndan (KİT-VAK) müjde geldi.


Bu sorunu daha önce görerek 2011’de Ege’de konukevi yaptırıp üniversite yönetimine bağışlayan KİT-VAK’ın 2015’te hayata geçireceği ‘Askıda Oda’ projesie sayesinde hayırseverler “Süper Babalar”a kalacak yer ısmarlamış olacak.



Vakıf olarak Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi’ni açtıklarını, bunun ardından hastane ziyaretlerinde hasta yakınlarının dramını görerek yeni proje geliştirdiklerini belirten KİT-VAK Yönetim Kurulu Başkan Vekili avukat Yıldızay Şengün, “7 Ekim 2011’de açtığımız konuk evimizden bugüne kadar 8 bini aşkın hasta ve hasta yakını yararlandı. Maliyeti 3 milyon TL’nin üzerindeki binayı bağışçılarımız sayesinde tamamladık ve üniversiteye bağışladık. Şu anda yüzde 90’lara varan doluluk oranlarıyla hizmet veriyor. Toplam 110 yatak var. Bunun yüzde 30’u mutlaka onkoloji hastalarına ayrılmak zorunda” diye konuştu.



Ödeyemeyenler için proje


Şengün, üniversite ile KİT-VAK arasında imzalanan protokole göre devlet misafirhanelerinin taban fiyatının uygulandığı misafirhanede 5 kişilik odada kişi başı 15 TL, 4 kişilik odada kişi başı 20 TL ve tek kişilik odada kişi başı 40 TL ücret alındığını aktardı. Yıldızay Şengün, “Ancak buna rağmen bu ücretleri ödeyemeyen vatandaşlarımız da var. Bunun için kendimiz bireysel çözüm buluyor, çevreden yardım istiyorduk. Ancak daha kalıcı bir çözüm geliştirmek zorundaydık. Böylece 2015’te uygulayacağımız ‘askıda oda’ projesi ortaya çıktı” dedi.

 


İhtiyaç sahibine oda alın


“Askıda oda” uygulamasıyla bir hayırseverin dışarıda kalan bir hasta veya yakını için konaklama ücretini karşılayabileceğini dile getiren Şengün, “Biliyoruz ki duyarlı insanlarımız bu konuda da dayanışma gösterecektir. Yoksul olup kalamayacak hastalarımız için konaklama bağışı Hürriyet EGE’nin dile getirdiği sorunları da önemli ölçüde çözecektir. Buradan vicdanlı ve paylaşımcı insanlarımızdan konuk evimizin projesine sahip çıkmalarını istiyoruz” diye konuştu.


Yıldızay Şengün, sözlerini şöyle sürdürdü: “KİTVAK olarak bu konuya çok hassasiyet gösteriyoruz. Dileğimiz, il sağlık müdürlüklerine bağlı bu tür projeler üretilmesi. Biz bir ilkiz ve örnek olabilirsek ne mutlu. Gönül ister ki hiç kimse açıkta kalmasın. Öte yandan, sadece barınma değil, psikolojik destek konusu da ele alınmalı.”


DEÜ’YE DE AÇILACAK


KİT-VAK uzun zamandır Türkiye’de bir ilk gerçekleştirerek Ege Üniversitesi’nde açtığı konuk evinin ikincisini hizmete sunmak için çalışıyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi için açılacak konuk evinin kaba inşaatı bitmekle birlikte ince işleri için sponsor arayışları sürüyor.


Hürriyet Ege




Geri Dön