29 / 03 / 2024

Hatay Arsuz'a termik santral inşa edilecek!

Hatay Arsuz'a termik santral inşa edilecek!

Dünyanın en büyük inşaat fuarlarından MIPIM’e bu yıl belediyeler damgasını vuruyor. Hatay’ın Arsuz ilçesi belediye başkanı Nazım Çulha bir şey öğrendi. İlçede termik santral kurulması için başvuruda bulunuldu.



Dünyanın en büyük inşaat fuarlarından MIPIM’e bu yıl belediyeler damgasını vuruyor. Her yıl konut geliştiricilerinin bireysel ve kurumsal yatırımcı arayışında yarışa girdiği fuarda bu yıl Türk belediyeleri de aynı arayışta. Gerek Türkiye için kurulan özel holde, gerek yabancı konut geliştiricileriyle aktif satış ortamının yanında Türkiye’nin çeşitli yerlerinden belediyeler projelerini tanıtmaya çalışıyorlar.


Hatay, Balıkesir, Bursa, Kocaeli, Konya, Beyoğlu ve Ordu belediyeleri bunlardan birkaçı. Belediyeler projeleriyle iyi ihtimalle de yatırımcının ilgisini çekip kendilerine ortak bulmaya çalışıp, kötü ihtimalle de sadece Türkiye’yi ve şehirlerini tanıtıyorlar. Ancak dün MIPIM’de Hatay’ın Arsuz ilçesi belediye başkanının başına bir fuarda başa gelebilecek en kötü şeylerden biri geldi. Bu yıl ilk kez MIPIM’de boy gösteren Hatay Büyükşehir Belediyesi’yle fuara katılan Arsuz Belediye Başkanı Nazım Çulha tam da yabancı yatırımcılara ilçenin sahil yolu projesini anlatırken, çalan bir telefonla sarsıldı.


Toplamda 200 milyon liralık bir yatırım gerektiren ve Arsuz’un kalkınmasına destek olacak projeye sıcak bakan Bahreynli yatırımcılarla ikinci buluşma tarihi ayarlanıyordu. Proje sahilin turizme açılmasını, bölge halkının sahilden yararlanmasını sağlayacaktı.


Ancak dün yerel gazetelerde çıkan bir haberi takip eden belediye görevlileri, Başkan’ın Cannes’da yatırımcı aradığı sahil yolu projesinin olduğu yerde bir termik santral kurulması için başvuruda bulunulduğunu öğrendi. Tıpkı Artvin’de olduğu gibi şimdilik bakanlık onayının olup olmadığı öğrenilemeyen projede başvuru evraklarına ulaşıldı. Arsuz Belediye Başkanı Nazım Çulha, sahil yolu projesiyle turizmi dolayısıyla da ekonomiyi geliştirmeye çalışırken termik santral haberleriyle yıkıldı.


Direniş olur


Çulha “Bu santrale asla izin vermeyeceğiz. Gerekli tüm mücadeleyi vereceğiz, Arsuz halkı da buna izin vermez. Cerrattepe’de olan direniş, Arsuz’da da olur. Ama umarım buna gerek kalmaz.” dedi. Çulha şöyle devam etti:


“Fuar dönüşü en kısa zamanda Arsuz plajı projelerimiz ve yatırımcılarımızla Çevre ve Şehircilik Bakanı’yla görüşmeye çalışacağız. Umuyorum ki ortak akıl galip gelecek ve bu başvuru sadece bir kağıt parçası olarak tarihte yerini alacaktır. Bu ülkenin son aylarda yaşananlar dolayısıyla morali bozuk. Doğal güzelliklerin yok olmaması lazım. Kaldı ki bu proje Arsuz’un tarımına da yapılmış bir darbe olacaktır. Ekonomik olarak Suriye savaşından zaten etkilenen ilçe daha da zor bir durumda kalacaktır” dedi.



Ceren KUMBASAR/Cumhuriyet


Geri Dön