25 / 04 / 2024

Hatay'da 600 tescilli yapıya 3 restoratör

Hatay'da 600 tescilli yapıya 3 restoratör

Hatay'da, Osmanlı ve Fransız mimari yapısındaki binalar, restorasyon çalışmalarıyla eski ihtişamına kavuşturulması için uzanacak elleri bekliyor



Yıllardır birçok medeniyete ev sahipliği yapan, taş ve ahşap mimarisinin en güzel örneklerinin yer aldığı Hatay'da, Osmanlı ve Fransız mimari yapısındaki binalar, restorasyon çalışmalarıyla eski ihtişamına kavuşturulması için uzanacak elleri bekliyor.

Dar sokakların kenarlarında bulunan ve bir dönem en görkemli binalar arasında yer alan 600 tescilli yapının kurtarılması için ise kentte sadece 3 restorasyon uzmanı bulunduğu bildirildi.

Restoratör Yüksek Mimar Ceren Emir, zor ve zahmetli bir meslek olan restoratörlükte ülke genelinde sıkıntı bulunduğunu söyledi.

Son yıllarda binalar konusunda eskiye bir dönüşüm olduğunu ifade eden Emir, bazı kişilerin bu evleri restore ettirerek, otel, lokanta olarak değerlendirmesinin yanı sıra konut olarak da kullandığını söyledi.

Buna karşın Türkiye genelinde yaklaşık 200 restoratör olduğunu ifade eden Emir, çok sayıda tescilli yapı bulunan Hatay'da ise sadece 3 uzmanın bulunduğunu gösterdiğini kaydetti.

Kentteki yapıların yıllardır kaderine terk edildiğini ve bu nedenle harabe bir görünümde olduğuna işaret eden Emir, ''Osmanlı ve Fransız mimari yapısındaki binaların kurtarılması için daha çok uzmana ihtiyaç var'' dedi.

Yapıların restorasyonunun çok uzun, zahmetli ve masraflı bir iş olduğunu vurgulayan Emir, şöyle devam etti:

''Kentimizde birbirinden güzel 600 tescilli yapımız var. Ancak bunlar, yıllardır kaderine terk edilmesi ve bakımının yapılmaması nedeniyle taş yığını olarak duruyor. Bir dönemin ihtişamlı yapıları arasında yer alan binalarımızın restorasyonunun yapılması için yeterli sayıda restorasyon uzmanımız yok. Kentimizdeki harabe görünümdeki binaların kurtarılması, Safranbolu ve Mardin örneğinde olduğu gibi turizme kazandırılması için seferber olmalıyız. Çünkü binalarımızın restorasyonuyla tarihi dokuyu canlandırıp, turizmde daha iddialı konuma gelebiliriz.''

''İŞİMİZ YENİ BİR BİNA YAPMAKTAN DAHA ZOR''

Bir binanın restorasyonunun yeniden yapmaktan daha zor olduğuna dikkati çeken Restoratör Yüksek Mimar Ceren Emir, şunları söyledi:

''Restorasyon yaparken, hem taş, hep ahşap ustası hem de iyi bir araştırmacı olmanız gerekiyor. Restore edeceğiniz binanın öncelikle tarihini çıkartıp kullanılan malzemeleri incelememiz lazım. Yapıyı restore ederken adeta dedektif gibi iyi bir araştırma yapmanız şart. Çünkü yapıyı aslına uygun olarak restore etmek ve aynı malzemeleri kullanmak zorundasınız. Bu nedenle işimiz yeni bir bina yapmaktan çok daha zor. Normal şartlarda, çok harabe olmayan bir binanın restorasyonu en az üç yıl sürüyor, oysa yeni bir bina bir yıl gibi kısa bir zamanda tamamlanabiliyor.''

Kentteki evlerin onarımını yapacak taş ve ahşap ustası bulmakta da zorlandıklarını anlatan Emir, bu işlemler için Konya, Gaziantep ve Kahramanmaraş gibi kentlerden eleman getirdiklerini söyledi.
Sabah Emlak


Geri Dön