23 / 04 / 2024

Hatay'da yapımı devam eden barajlar TBMM gündeminde!

Hatay'da yapımı devam eden barajlar TBMM gündeminde!

Hatay'da yapımı devam eden Menzelet, Reyhanlı, Tahtaköprü ve Kılavuzlu Barajlarının yapımına ilişkin sorunları Hatay Milletvekili Birol Ertem meclis gündemine taşıdı. Ertem sorularını Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'ya iletti.



Hatay da yapımı devam eden barajlar TBMM gündeminde!


Hatay'da yapımı devam eden Menzelet, Reyhanlı, Tahtaköprü ve Kılavuzlu Barajlarının yapımına ilişkin sorunları Hatay Milletvekili Birol Ertem meclis gündemine taşıdı.


Ertem, hazırladığı önergedeki soruların Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını talep etti.


18 yıl önce başlayan barajların hala bitirilmediğini belirten Ertem önergede; Menzelet Projesi, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Hatay iller içerisinde toplam 1.060.910 dekar tarım arazisinin sulanmasını sağlayacak, ayrıca 72.000 dekar tarım arazisini taşkınlardan koruyacak ve toplamda yılda 329 milyon TL gelir ile 126 bin kişi civarında bir istihdam artışı sağlayacak önemli bir projedir. 18 yıl önce başlamıştır.


Reyhanlı Barajı ise yeni bir proje olup 28 bin dekar üzerinde Kumlu ve Reyhanlı ilçelerimizin en verimli arazilerinin çevresinin yükseltilmesi ile yapılmakta olan bir dolgu baraj projesidir.


Hatay ilinde çiftçilerimizin ciddi sulama sorunu bulunmaktadır. Yeterli akarsu ya da baraj suyu olmadığından tarlalarını su pompaları ile yeraltı suları ile sulamaya çalışmaktadırlar ancak toplamda %30 üzerinde vergiler ile pahalanmış elektrik kullanarak tarlalarını sulayamamaktadırlar. Bu nedenle gerek Menzelet projesi ve gerekse Reyhanlı Baraj projesi Hatay çiftçisi için çok önemlidir.


Menzelet ve Kılavuzlu Barajlarından Hatay'a su taşıyacak olan ve tünellerin inşa edilmesi ile hayata geçecek olan 5,5 kilometre uzunluğundaki su kanalı ne yazık ki bugüne kadar bitirilememiştir. Aynı şekilde Reyhanlı Barajının da 2015 yılı içinde bitirileceği duyurulmuş iken inşaat hala devam etmektedir ve barajın ne zaman hizmete alınacağı konusunda kesin bir tarih açıklanmamıştır.


24.04.2012 tarihinde zamanın Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker'in soru önergesine Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun verdiği cevapta 'Kılavuzlu Barajından İslahiye ve Nurdağı Ovasına suyun iletilmesini sağlayacak ana kanalın ilk 38 km'sinin yapımına "Kılavuzlu Sulaması 1. Kısım İnşaatı" kapsamında devam edilmekte olup söz konusu kanalın 17 km'si tamamlanmış, kalan kısmı ise 2013 yılı içerisinde tamamlanacaktır. Ana kanalın İslahiye ve Nurdağı ovasına suyun iletilmesini sağlayacak bölümünün projesi "Kahramanmaraş Menzelet 2-3. Kısım Planlama Revizyonu ve Proje Yapımı" çalışması kapsamında hazırlanmakta olup 2012 yılı içerisinde tamamlanıp yapım ihalesinin gerçekleştirilmesi planlanmıştır' dendiği halde inşaatlar hala bitirilememiş olup en az 3 yıllık bir gecikme söz konusudur. Aslında gecikme çok daha uzundur çünkü Menzelet-Kılavuzlu projesi 18 yıl önce başlamış bulunmaktadır."dedi.


Bu çerçevede Ertem'in soruları


SORU 1. Kılavuzlu Barajından Hataya su taşıyacak olan su nakil hattının ve 86 kilometrelik ana kanalın ne zaman bitirilip hizmete alınacağını öngörüyorsunuz? Neden gecikme olmuştur?


SORU 2. Kılavuzlu Barajından su taşıyacak tünelleri ve ana kanalı yapan müteahhit firmalar hangileridir? İhale şartlarına göre inşaatın ne zaman bitirilmiş olması gerekmektedir? İnşaat zamanında bitirilmediğine göre cezai bir müeyyide uygulanmış mıdır?


SORU 3. Reyhanlı Barajının bitirilmesi için öngördüğünüz tarih nedir? Bu tarih daha önce açıklanmış tarihten farklı mıdır? Farklı ise bunun nedeni nedir?


SORU 4. Reyhanlı Barajını inşa eden müteahhit firma hangisidir? İhale ne zaman yapılmıştır? İhale şartlarına göre inşaat bitim tarihi nedir? İnşaat bitim süresi uzatıldı ise ihalede bu konuda cezai bir şart var mıdır? Bir ceza uygulanmış mıdır?


SORU 5. Kılavuzlu Barajından su taşıyacak hattın ve Reyhanlı Barajının hizmete alımında ürün ekim ve sulama tarihleri dikkate alınmış mıdır? Reyhanlı Barajı ile kaybedilmekte olan 28 bin dönümlük tarım arazisini yok etmenin alternatif maliyeti hesaplanmış mıdır?


SORU 6. ve Tahtaköprü Barajının güçlendirilmesi projesinin projelendirilmesi ve ihalesi yapılmış mıdır? Bu projenin ne zaman sonuçlandırılacağını öngörmektesiniz?


SORU 7. Menzelet ve Kılavuzlu barajları özelleştirme kapsamına alınmış mıdır? Alınmış ise kiralayıcı şirketin sulama değil de elektrik üretimine öncelik vermeyeceğinden ve çiftçinin yeterli suyu alabileceğini nasıl emin olabileceksiniz?





Geri Dön