26 / 04 / 2024

Hatay'daki Süryani Kilisesi aslına dönüyor

Hatay'daki Süryani Kilisesi aslına dönüyor

İskenderun'da 1950'li yıllarda sinemaya dönüştürülen Süryani Kilisesi'ni Vakıflar Müdürlüğü restore ettirdi



Hatay'daki Süryani Kilisesi aslına dönüyor
Hatay'ın İskenderun ilçesinde yarım asrı aşkın süre sinema olarak kullanılan Süryani Kilisesi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından uzmanların rehberliğinde eski haline dönüştürüldü. Duvar taşları Midyat'tan yer döşeme taşları ise Halep'ten getirtildi.

İskenderun'da cemaati olmaması nedeniyle 1950'li yıllarda sinemaya dönüştürülen Süryani Kilisesi, girişimler sonucu Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyonu yapılarak sil baştan yenilendi. Restorasyon çalışmalarını yapan yüklenici firma sahibi müteahhit Hüseyin Doğan, kilisenin 1853 yılında yapıldığını, Mardin Midyat bölgesindeki taşların kullanıldığını söyledi.

UZMANLAR ÇALIŞTI
Yıllardır sinema olarak kullanılan Süryani Kilisesi'nin 2007 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından ihalesinin yapıldığını ifade eden müteahhit Doğan, "Yaklaşık üç ay önce restorasyonu tamamlanıp Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne teslim edilmiştir. Süryani cemaatinin ibadetini gerçekleştireceği şekilde tarihi dokusuna göre restore edildi. Duvarların iç taraf taşları Mardin'in Midyat ilçesinden, yer döşemeleri de Halep taşı dediğimiz Suriye'den getirtildi ve gayet güzel bir şekilde tamamlandı. Uzmanlık gerektiren ekiplerle çalışıldı" dedi.

TARİHİ DOKU KORUNDU
Kilisenin girişinde iki yanda bulunan iki katlı ve ikişer odalı bölümlerin, birinde papaz, diğerinde yardımcılarının kalacağı şekilde dizayn edildiğini anlatan Doğan, burada da tarihi dokunun korunduğunu ve o dönemin motiflerinin kullanıldığını belirtti. "Kilise 153 metrekareden oluşmakta. Yüksekliği yaklaşık 9 metre civarında. Sinema olduğundan dolayı bir ara kat vardı, o tamamen söküldü. Gayet yüksek oval bir tavanla üzeri kapatıldı" diye konuştu. Kilisenin papaz ve yardımcılarının konutu olarak kullanılan binasında geçmişte olduğu gibi fırınlanmış ahşap malzeme kullanıldığını, ferforje demirlerle yan korkuluklar yapıldığını aktaran Doğan, ahşap tavan döşemesinin Sinop'tan geldiğini, kapı ve pencere doğramalarının da kestane ağacından yapıldığını söyledi.

İstanbul Süryani Katolik Vakfı Başkanı Zeki Basatemir, İskenderun'da uzun yıllar Zafer Sineması olarak kullanılan, restorasyonu Vakıflar Müdürlüğü tarafından yaptırılan Süryani Katolik Kilisesi'ni ziyaret etti. Basatemir ve Süryani Katolik Vakfı avukatı Erol Dora, İlyas Demirci ve Rızkullah Bayece, İskenderun Süryani Katolik Kilisesi'nde incelemelerde bulundu. İskenderun'da yıllarca amacı dışında kullanılan kilisenin Vakıflar Müdürlüğü tarafından restore edildiğini belirten İstanbul Süryani Katolik Vakfı Başkanı Basatemir, "Vakıfların marifetiyle kilisemiz restore edilmiştir. Ancak daha çok eksiği var. Kilise haline gelmesi için içeride horan dediğimiz ibadetin yapıldığı yerin yapılması, insanların oturacağı sıraların marangozlara sipariş edilip yaptırılması gerekiyor. Buraya ibadet için gelecek insanların oturacağı sıralar yapılmamış. Ayrıca rahipler için de soyunma odası inşa edilecek. Biz Vakıflarla protokol imzalayacağız. Eksikler giderildikten sonra burayı tüm Hıristiyanların hizmetine açacağız" dedi.
Tahsis protokolü sonrasında iki-üç ay içerisinde İskenderun Süryani Katolik Kilisesini tüm Hıristiyanların ibadetine açacaklarını ifade eden Basatamir, "Uzun yıllar sinema olarak kullanılan kilisenin Vakıflar marifetiyle tekrar kilise olarak restore edilip buranın ahalisine bir ibadethane olarak açılması çok güzel bir olaydır. Onur verici bir olaydır, hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu.
Halit SAPMAZ /Habertürk


Geri Dön