26 / 04 / 2024

Hatice Kolçak: Senetli konut alırken mağdur olmayın!

Hatice Kolçak: Senetli konut alırken mağdur olmayın!

TÜSODER Genel Başkan Yardımcısı Kolçak: "Son yıllarda yükselen kredi faiz oranları nedeniyle konut satışlarında banka kredisi yerine senetli borçlanma tercih ediliyor ancak tüketicilere imzalattırılan senetler Kanun'a aykırı düzenleniyor" dedi.



Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkan Yardımcı Hatice Kolçak, son yıllarda yükselen kredi faiz oranları nedeniyle konut satışlarında banka kredisi yerine senetli borçlanmanın tercih edildiğini belirterek, Tüketici Kanunu'na aykırı düzenlenerek alıcıya imzalattırılan senetlerin tüketiciyi mağdur ettiğini kaydetti.


Derneğin Emlak Komisyonu Başkanlığını da yürüten Kolçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konut kredisinde faiz oranlarının yüksek olması nedeniyle gayrimenkul piyasasında tüketicilerin senetli alıma yöneldiğini aktardı.


Kolçak, konut veya herhangi bir gayrimenkul ürünü alacakların senet imzalarken dikkatli olması gerektiğini vurguladı.


Senetlerin kanunlara uygun düzenlenmediğini ileri süren Kolçak, "İnşaat firmaları, banka faizleri yüksek olduğundan kredi kullanmak istemeyen tüketiciye konut satışı yapabilmek için kendi bünyelerinde, kendilerinin belirlediği fiyattan uzun vadeli sıfır faizli senetli satış yapıyorlar." dedi. 


Kolçak, bu cazip kampanyalar karşısında araştırma ve sorgulama ihtiyacı duymayan tüketicilerin, ev sahibi olma hayaliyle söz konusu senetleri düşünmeden imzaladıklarını kaydederek, "Sonrasında ise Tüketici Kanunu'nun Taksitli Satış Yönetmeliği'nin 11. maddesine uygun düzenlenmeyen bu senetler tüketiciyi mağdur edebiliyor." diye konuştu. 


 "Senetler nama yazılı olmalı"

Yasaya göre bu senetlerin nama, yani alacaklının adına yazılması ve ciro edilemeyecek şekilde düzenlenmesi gerektiğinin altını çizen Kolçak, sözlerini şöyle sürdürdü. 


"Geçmişte maketten konut satın alan tüketicilere imzalattırılan senetler, kanuna uygun düzenlenmiş olsaydı Esenyurt’ta yaşanan ve on binlerce tüketicinin, evlerin borcuna karşılık verdikleri bonolar yüzünden bunları ciro yoluyla devir almış, tanımadıkları 3. şahıslara ödeme yapmaları söz konusu olmayacak, nama yazılı senetler sayesinde hiç kimse teslim edilmeyen evlerden dolayı ödeme yapmak zorunda kalmayacaktı.


Senetli satışlarda borcun tamamı için tek senet yapılamayacağı gibi senetlerin her bir taksit için ayrı ve nama yazılı düzenlemesi gerekiyor. Her bir taksit için ayrı ayrı senet hazırlanması lazım. Ayrıca senetlerin nama yazılı yani alacaklının adının yazılı olması ve arkasında, ‘Nama yazılıdır, ciro edilemez’ notunun bulunması gerekiyor. Böylece bu senetler 3. kişiler tarafından tahsile verilemeyecek, verilse bile borçlu bu duruma itiraz hakkına sahip olabilecektir. Şayet yüklenici firma inşaatı bitirmez ise tüketici imzalamış olduğu senetten ötürü icraya verildiğinde itiraz edebilecek ve senedi ödemeyecektir. Oysa on binlerce kişinin mağdur edildiği İstanbul Esenyurt'taki projelerden ev alırken bu kurallara aykırı senet imzalamış olan kişiler 3. şahıslara ciro edilen senetleri ödemek zorunda bırakılmışlardır."


 "Teminat almadan senet imzalamayın"

Kolçak, yeni Tüketici Kanunu ile maketten konut satışına getirilen yasal önlemlerin tam manasıyla uygulanmadığını belirterek, bu kanunla ön ödemeli konut satışında tamamlama sigortası, inşaat şirketinin vereceği banka teminatı veya bağlı kredi ile tüketicinin güvence altına alındığı bilgisini verdi. 


Ancak banka faizinin yüksek olmasından dolayı bu yüksek faizi ödemekten kaçınan tüketicilerin, ev sahibi olabilmek için kanuna uygun yapılmayan senetli konut satışında büyük bir hataya imza attığını kaydeden Kolçak, sözlerini şöyle tamamladı: 


"Bağlı kredinin kullanıldığı konut projelerinde vermiş olduğu kredi miktarı kadar bankanın da konutun tesliminden itibaren bir yıl boyunca sorumluluğu bulunuyor. Oysa kanuna uygun hazırlanmış senetlerle tüketiciler, müteahhidin binayı teslim edememe riskine karşı kendini koruyabilirler. Konut sahibi olmak için hareket eden tüketiciler, Tüketici Kanunu'na uygun düzenlenmiş senetlerle kendilerini güvenceye alabilirler. Maketten konut alacaklar imza atarken çok dikkatli olmalı."


AA




Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Tüketici Sorunları Derneği (TÜ-SODER) Genel Başkan Yardımcısı Hatice Kolçak, konut veya herhangi bir gayrimenkul ürünü alacakların senet imzalarken dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Senetlerin kanunlara uygun düzenlenmediğini ileri süren Kolçak, "İnşaat firmaları, banka faizleri yüksek olduğundan kredi kullanmak istemeyen tüketiciye konut satışı yapabilmek için kendi bünyelerinde, kendilerinin belirlediği fiyattan uzun vadeli sıfır faizli senetli satış yapıyorlar." dedi. Kolçak, bu cazip kampanyalar karşısında sorgulama ihtiyacı duymayan tüketicilerin, senetleri imzaladıklarını kaydederek, "Sonrasında ise Tüketici Kanunu'nun Taksitli Satış Yönetmeligi'ne uygun düzenlenmeyen bu senetler tüketiciyi mağdur edebiliyor." diye konuştu. Kolçak, bu senetlerin nama, yani alacaklının adına yazılması ve ciro edilemeyecek şekilde düzenlenmesi gerektiğinin altını çizdi. 




Zaman



Haber Vahdet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Uzmanlar uyarıyor: Tüketiciler mağdur olmamak için her taksite ayrı senet yaptırmalı ve alacaklının isminin 19 yazılması gereken senetlerin arkasında 'Bu senet nama yazılıdır ciro edilemez' ibaresi bulunmalıdır. 


TÜKETİCİ Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkan Yardımcısı Hatice Kolçak, konut satışlarında banka kredisi yerine senetli borçlanmanın tercih edildiğini belirterek, Tüketici Kanunu'na aykırı düzenlenerek alıcıya imzalattırılan senetlerin tüketiciyi mağdur ettiğini kaydetti. Senetlerin kanunlara uygun düzenlenmediğini ileri süren Kolçak, "İnşaat firmaları,banka faizleri yüksek olduğundan kredi kullanmak istemeyen tüketiciye konut satışı yapabilmek için kendi bünyelerinde, kendilerinin belirlediği fiyattan uzun vadeli sıfır faizli senetli satış yapıyorlar." dedi. 


'SENET NAMA YAZILI OLMALI' 

Kolçak, sözlerini şöyle sürdürdü. "Geçmişte maketten konut satın alan tüketicilere imzalattırılan senetler, kanuna uygun düzenlenmiş olsaydı yaşanan ve on binlerce tüketicinin, evlerin borcuna 1 karşılık verdikleri bonolar yüzünden bunları ciro yoluyla devir almış,  tanımadıkları 3. şahıslara ödeme yapmaları söz konusu olmayacak, nama yazılı senetler sayesinde hiç kimse teslim edilmeyen evlerden dolayı ödeme yapmak zorunda kalmayacaktı."


KOLÇAK, yeni Tüketici Kanunu ile maketten konut satışına getirilen yasal önlemlerin tam manasıyla uygulanmadığını belirterek, bu kanunla ön ödemeli konut satışında tamamlama sigortası, inşaat şirketinin vereceği banka teminatı veya bağlı kredi ile tüketicinin güvence altına alındığı bilgisini verdi. Ancak banka faizinin yüksek olmasından dolayı bu yüksek faizi ödemekten kaçınan tüketicilerin, ev sahibi olabilmek için kanuna uygun yapılmayan senetli konut satışında büyük bir hataya imza attığını söyledi. 


Vahdet Gazetesi




Haber Posta Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Yüksek kredi faizleri nedeniyle konut satışlarında senetli borçlanmanın arttığını belirten TÜSODER Başkan Yardımcısı Hatice Kolçak, "Tüketiciler her taksite ayrı senet yaptırmalı ve senetlerin arkasında 'Bu senet nama yazılıdır, ciro edilemez' ibaresi bulunmalı" dedi.


Alacaklı adına yazılmalı 


Tüketici dernekleri, yükselen kredi faizleri nedeniyle konut alırken senetle borçlanma yolunu seçen vatandaşları uyarıyor. Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkan Yardımcısı Hatice Kolçak, Tüketici Kanunu'na aykırı düzenlenerek alıcıya imzalattırılan senetlerin tüketiciyi mağdur ettiğini söyledi.Kolçak, "Yasaya göre bu senetler nama, yani alacaklının adma yazılmalı ve ciro edilemeyecek şekilde düzenlenmeli" dedi. 


Fiyatı kendisi belirliyor


Derneğin Emlak Komisyonu Başkanı olan Hatice Kolçak, "İnşaat firmaları, banka faizleri yüksek olduğundan kredi kullanmak istemeyen tüketiciye satış yapabilmek için kendi bünyelerinde, kendilerinin belirlediği fiyattan uzun vadeli sıfır faizli senetli satış yapıyorlar. Bunu avantajlı bulan tüketici de araştırmadan senetleri imzalıyor. Sonuçta mağduriyetler yaşanabiliyor" diye konuştu. 


Her taksit için ayrı 


Hatice Kolçak şu uyarılarda bulundu: "Senetli satışlarda senetler her bir taksit için ayrı ve nama yazılı olarak düzenlenmeli. Arkalarında 'Nama yazılıdır, ciro edilemez' yazmalı. Böylece senetleri üçüncü kişiler tahsile veremeyecek, verse bile borçlu itiraz hakkına sahip olabilecek. Yüklenici firma inşaatı bitirmez ise tüketici, imzaladığı senetten ötürü icraya verildiğinde itiraz edebilecek ve senedi ödemeyecek." 


Teslim edilmeyen ev için ödeme yaptılar 


Kanuna aykırı senet nedeniyle yaşanan mağduriyet konusunda Esenyurt örneğini veren Hatice Kolçak şöyle konuştu: "Geçmişte maketten konut satın alan tüketicilere imzalattırılan senetler kanuna uygun olsaydı Esenyurt'ta yaşanan ve on binlerce tüketicinin, evlerin borcuna karşılık tanımadıkları üçüncü şahıslara ödeme yapmaları söz konusu olmayacak, nama yazılı senetlerle hiç kimse teslim edilmeyen ev için ödeme yapmak zorunda kalmayacaktı." Senetli satışlarda senetlerin her bir taksit ign ayrı ve nama yazılı olarak düzenlenmesi gerekiyor. 



Posta





Haber Bursa Hakimiyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkan Yardımcısı Hatice Kolçak, maketten konut satışlarında noter masrafları ve konut tesliminde tapu harçlarını ödeyen tüketicinin, çifte masraf nedeniyle adeta bir otomobil parası kadar ilave ücret ödemek zorunda kaldığım, bu konuda bir düzenleme yapılması gerektiğim söyledi. Kolçak, yaptığı açıklamada, tüketicilerin maketten konut satın alırken fazla ücret ödediklerini, bu nedenle de mağdur olduklarını belirtti. 


Bursa Hakimiyet


Geri Dön