28 / 03 / 2024

Havza koruma eylem planı nedir?

Havza koruma eylem planı nedir?

Nehir havzalarında suyun ayrım çizgisinden denize aktığı noktaya havza olarak ifade ediliyor. Peki havza koruma eylem planı nedir? eylem planı nasıl yapılıyor? İşte yanıtları...



Havza nedir?

Havza, nehir havzalarında suyun ayrım çizgisinden denize aktığı noktaya, kapalı havzalarda ise suyun toplandığı nihai noktaya göre suyun toplanma alanına deniyor. Havza bölgesi ise yeraltı suları ve yüzeysel suların meydana getirdiği bölge olarak karşımıza çıkıyor;


Havza bölgesi..

Bir veya daha fazla havzanın ilgili yeraltı suları ve yüzeysel suları ile birlikte oluşturduğu alanı,


Havza koruma eylem planı nedir?

Havza koruma eylem planı ise su kaynakları potansiyelinin her türlü kullanım maksadıyla korunması, kullanımının sağlanması, kirlenmesinin önlenmesi ve kirlenmiş olan su kaynaklarının kalitesinin iyileştirilmesi gayesiyle hazırlanan plana deniyor.


Havza yönetim planı ise; su havzasındaki su kaynaklarının ve canlı hayatının korunmasını, geliştirilmesini ve bozulmamasını sağlamak üzere su kaynakları için sürdürülebilir bir koruma-kullanma dengesi gözetilerek havzanın bütünü esas alınarak hazırlanan plan olarak tanımlanıyor.


Havza su tahsisi..

Bir veya birden çok havzadaki su kaynaklarının içme ve kullanma, tabii hayatı koruma, tarımsal sulama, enerji, sanayi, ticaret, turizm, taşıma, ulaşım, rekreasyon, projeye dayalı su ürünleri yetiştiriciliği ve avcılığı, su yapılarını koruma maksatlarına göre dağıtımına deniyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön