29 / 03 / 2024

Havza Yönetim Heyeti teşkili ve görevleri!

Havza Yönetim Heyeti teşkili ve görevleri!

Havza koruma eylem ve yönetim planları ile taşkın ve kuraklık yönetim planlarının hazırlanması, uygulamaların izlenmesi ve değerlendirmesiyle alakalı çalışmalarını yürüten Havza Yönetim Heyeti teşkili ve görevleri nelerdir?



Havza Yönetim Heyeti teşkili ve görevleri!

Havza koruma eylem ve yönetim planları ile taşkın ve kuraklık yönetim planlarının hazırlanması, uygulamaların izlenmesi ve değerlendirmesiyle alakalı çalışmaları havza ölçeğinde yürütmek maksadıyla her bir havza için ayrı ayrı oluşturulan kurul, Havza Yönetim Heyeti olarak karşımıza çıkıyor.


Havza Yönetim Heyetinin nasıl oluşturulduğu ve yerine getirmesi gereken görevleri, Havza yönetim heyetlerinin teşekkülü, görevleri, çalışma usul ve esasları hakkında tebliğ kapsamında açıklanıyor.


Havza Yönetim Heyeti teşkili

(1) Bakanlık tarafından bu Tebliğdeki usul ve esaslara göre her havza için ayrı bir Havza Yönetim Heyeti teşkil edilir.


(2) Havza Yönetim Heyetlerine, Bakanlıkça Koordinatör Vali olarak belirlenen ve ek-1’de belirtilen vali başkanlık eder.


(3) Havza Yönetim Heyetlerinin üyeleri, ek-1’de belirtilen koordinatör vali başkanlığında, diğer illerin vali veya vali yardımcıları, su ve kanalizasyon idaresi genel müdürleri, il belediye başkanları, SYGM temsilcisi, DSİ Genel Müdürlüğü temsilcisi, koordinatör ilden sorumlu DSİ Bölge Müdürü, sınıraşan havzalarda Dışişleri Bakanlığı temsilcisi ile üniversite, organize sanayi bölgesi ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşur.


(4) Havza Yönetim Heyeti, gerek duyduğu takdirde, gündem konularına göre uzmanlar, ilgili merkez ve/veya taşra kurum temsilcileri ile özel sektör temsilcilerini kurulu bilgilendirmek üzere oy hakkı olmaksızın toplantılarına davet edebilir.


(5) Ek-1’deki listede olmadığı halde Havza Yönetim Heyetince önemli bir baskı unsuru olduğuna kanaat getirilen ve havzada yer alan diğer iller de Havza Yönetim Heyetinin kararı ile dâhil edilebilir. Ek-1’deki listede olduğu halde Havza Yönetim Heyetince önemli bir baskı unsuru olmadığına kanaat getirilen iller Havza Yönetim Heyetinin kararı ile heyetten çıkarılabilir.


Havza Yönetim Heyeti görevleri, çalışma usul ve esasları

(1) Havza Yönetim Heyetlerinin görevleri şunlardır:

a) Görev alanına giren havza için Bakanlıkça hazırlanacak olan havza, taşkın ve kuraklık yönetim planları ile alakalı çalışmalara katkıda bulunmak.


b) Havza koruma eylem planı, havza, taşkın ve kuraklık yönetim planlarının uygulanmasını izlemek, değerlendirmek ve ilgili kurum ve kuruluşlara Kurulun aldığı kararları bildirmek.


c) İçme ve kullanma suyu kaynaklarının korunmasına yönelik çalışmaların takibini yapmak ve hazırlanan özel hükümlerin uygulanmasını sağlamak.


ç) İl Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu toplantısı neticesinde 8 inci maddenin dokuzuncu fıkrasında belirtildiği şekilde hazırlanarak gönderilen raporlar ile ilgili kurum veya kuruluşların hazırladığı denetim ve yaptırım sonuçlarını değerlendirerek rapor halinde Havza Yönetimi Merkez Kuruluna sunmak.


d) Havza, taşkın ve kuraklık yönetim planlarının hazırlanması, gözden geçirilmesi ve güncellenmesi sürecinde halkın bilgiye erişimini, görüşlerinin alınmasını ve aktif katılımını sağlamak.


e) Su kalitesi ve miktarı ile ilgili izleme sonuçlarını SYGM tarafından oluşturulacak ortak bir veri tabanında kayıt altına almak, ilgili havza birimleri ile paylaşmak, değerlendirilmiş ve raporlanmış izleme sonuçlarını tartışarak havza, taşkın ve kuraklık yönetimi planları ile ilgili görüş oluşturmak.


(2) Havza Yönetim Heyeti altı ayda bir toplanır. Kurul Başkanı gerekli gördüğü durumlarda ayrıca toplantı kararı verebilir. Kurul üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve toplantıya katılan üyelerin oy çokluğu ile karar verir. Oyların eşitliği halinde Kurul Başkanının kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır.


(3) Havza Yönetim Heyeti, çalışmalarını, ek-2’de yer alan başlıkları içeren rapor halinde Havza Yönetim Heyeti toplantısından itibaren en geç 15 gün içerisinde Havza Yönetimi Merkez Kuruluna sunar.


(4) Havza Yönetim Heyetinin sekretarya hizmetlerini koordinatör valilikteki DSİ  Bölge Müdürlüğü veya DSİ Şube Müdürlüğü yapar.


Havza yönetim heyetlerinin teşekkülü, görevleri, çalışma usul ve esasları hakkında tebliğ!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön