27 / 04 / 2024

Hayat Kimya, İzmit'e ek, Rusya'ya yeni tesis kuracak!

Hayat Kimya, İzmit'e ek, Rusya'ya yeni tesis kuracak!

Hayat Kimya, İran ve Rusya'da kuracağı yeni tesisle birlikte 350 milyon dolarlık yatırım yapacak



HAYAT Kimya Sanayi, İzmit'te mevcut tesise ek, İran ve Rusya'da da yeni tesisler şeklinde olmak üzere toplamda 350 milyon dolarlık yatırım yapacak. Hayat Kimya Yönetim Kurulu Üyesi Orhan İdil, Hayat Kimya'nın kâğıt cirosunun 2009'da 2008'e göre yüzde 45 oranında büyüdüğünü ve 2009 yılını tam kapasiteyle geçirdiklerini belirtti. Buna paralel olarak mevcut 65 bin ton kâğıt kapasitesine ek 65 bin tonluk ek tesis kuracaklarını belirten İdil, bunun en geç 2011 başında devreye gireceğini, bu tesis için 100 milyon dolar civarında yatırımın söz konusu olduğunu söyledi. İran'da da bir yatırımları olduğunu ve bu yatırımın 2012 yılında devreye gireceğini ifade eden İdil, "İran'daki tesisin devreye girmesiyle temizlik kâğıtları üretimi bakımından Balkanlar, Orta Doğu ve bölgenin en büyük kuruluşu haline geleceğiz" dedi. İdil şöyle konuştu: "Çocuk bezi, hijyenik ped tesisi bu yıl içinde devreye girecek. Daha sonra temizlik kâğıtları tesisi gelecek. İran'da hijyenik ped, çocuk bezi ve temizlik kâğıtları üretimi için toplamda 150 milyon dolar civarında bir yatırım olacak. İran'dan Türki Cumhuriyetler'e ihracat da düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

RUSYA DA SIRADA
Rusya'nın Kazan bölgesinde de yatırım yapacaklarını kaydeden İdil, "Rusya, 2013 gibi olur herhalde. Yine kâğıt tesisi olacak. Bir temizlik kâğıtları yatırımı 100-120 milyon dolara mal olur. Rusya'daki yatırım da o civarlarda olur diye düşünüyoruz" dedi. Orhan İdil, uzun dönemde, Türkiye merkez olarak, bölgesel güç haline gelmek istediklerini, yatırımlar toplamının 350 milyon dolar civarında olacağını kaydetti.
2010 içinde yaklaşık yüzde 30 oranında büyüme öngördüklerini ifade eden İdil, "Kâğıtta bu sene daha fazla büyüme yapmak zor ancak yıl sonunda kapasite artışıyla birden bire bir patlama olacaktır" şeklinde konuştu. Türkiye'de 6 katlı tuvalet kâğıdını 'ilk çıkaran' şirket olduklarını belirten İdil, son bir haftadır da bu ürünü piyasaya verdiklerini belirtti.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Temizlikte kâğıt öne çıktı 350 milyon dolar daha ayırdı

Temizlik kâğıdı tesisi tam kapasite çalışan Hayat Kimya, İzmit, İran ve Rusya'da 350 milyon dolarlık yatırım için de düğmeye bastı. Hayat Kimya Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Orhan İdil, "İzmit'e 100 milyon dolar daha yatıracağız. İzmit, Türkiye'nin en büyük tesisi olacak" dedi.

HAYAT Kimya, İzmit'teki mevcut tesislerinin yanı sıra İran ve Rusya'ya da yeni tesis açma kararı alırken, bu yatırımlara 350 milyon dolar ayırdı. Hayat Kimya Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Orhan İdil, temizlik kağıtlarında tam kapasite çalışınca yeni yatırımları devreye aldıklarını belirtirken, İzmit tesisisini Türkiye'nin en büyüğü haline getirmeyi hedeflediklerini, İran yatırımının devreye girmesiyle de Orta Doğu ve Balkanlar'ın en büyüğü olacaklarını belirtti.

İzmit'e 100 milyon dolar
Orhan İdil, 2009'da hızlı tüketim ürünleri grubu yüzde 9 büyürken, temizlik kağıtlarındaki büyümenin yüzde 20 olduğunu, kağıt havlunun hızlı tüketim ürünleri içinde son 2-3 yıldır en hızlı büyüyen kategori olduğuna dikkat çekerek, aldıkları yatırım kararını şöyle anlattı: "2006 yılında Papia, Familia ve Teno markaları ile temizlik kağıdı sektörüne adım attık. Çokuluslu şirketlerle rekabet etmekten mutluyuz. Hayat Kimya'nın kağıt cirosu 2009'da yüzde 45 büyüdü ve yılı tam kapasite çalışarak geçirdik. Bu nedenle yeni yatırımı gündeme aldık. Mevcut 65 bin ton kağıt kapasitesine ek 65 bin tonluk ek tesis kuracağız. Bu yıl sonu veya 2011 başında devreye girecek olan bu ek tesisle Hayat Kimya'nın temizlik kağıtları tesisinin `Türkiye'nin en büyüğü' olacak. Bu tesis için 100 milyon dolar civarında yatırımın söz konusu olacak."

İran 2012'de devrede
İran'da da bir yatırımları olduğunu ve bu yatırımın 2012 yılında devreye gireceğini belirten İdil, "Şu anda yapımı süren İran'daki tesisin devreye girmesiyle temizlik kağıtları üretimi bakımından Balkanlar, Orta Doğu ve bölgenin en büyük kuruluşu haline geleceğiz" dedi. İran'da hijyenik ped ve çocuk bezi tesisi yapımının sürdüğünü anlatan İdil, şu bilgileri verdi: "İran, geniş bir pazar ve yüksek gümrük oranları var. O açıdan ülkede yatırım yapıldığında, büyük nüfus ve pazarın müsait olması avantaj yaratır. Çocuk bezi, hijyenik ped tesisi bu yıl içinde devreye girecek. Daha sonra temizlik kağıtları tesisi gelecek. İran'da hijyenik ped, çocuk bezi ve temizlik kağıtları üretimi için toplamda 150 milyon dolar civarında bir yatırım olacak. Buradaki yatırımımız oradaki pazara yönelik olacağı gibi, İran'dan Türki Cumhuriyetler'e ihracat da düşünüyoruz."

Türkiye merkezli bölgesel güç
Rusya'nın Kazan bölgesinde de yatırım yapacaklarını kaydeden İdil, "Rusya, 2013 gibi devreye girer. Yine kağıt tesisi olacak" diye konuştu. Orhan İdil, uzun dönemde, Türkiye merkez olarak, bölgesel güç haline gelmek istediklerini, İzmit, İran ve Rusya `da kararlaştırılan ve uygulamaya konulan yatırımlar toplamının 350 milyon dolar civarında olacağını bildirdi. Üretim açısından yurt dışında düşünme safhasında olan yerler bulunduğunun belirten İdil, "Afrika ülkelerinden birinde yapabiliriz diye düşünüyoruz" dedi.

Kapasitemizi zorladık

ORHAN İdil, Hayat Kimya'nın yıllık ortalama büyüme oranlarının yüzde 20-25'lerde olduğunu, 2010 için de yüzde 30'lar civarında büyüme öngördüklerini belirtirken, "Kağıtta bu yıl daha fazla büyümemiz son. Çünkü kapasite sınırının sonundayız. Ancak yıl sonunda kapasite artışıyla birden bire bir patlama olacak" dedi. Toplamda 70 ülkeye ihracat yaptıklarını anlatan İdil, cironun yaklaşık 20'sinin ihraç pazarlarından geldiğini, ihracatta ağırlığı Rusya , Ukrayna, Moldova ve Balkan ülkeleri gibi kuzey ülkelerinin oluşturduğunu, yurtdışı pazarlarda kârdan fedakarlık eden bazı çalışmalar yaptıklarını ve bundan dolayı 2009'da 2008'e göre ihracat gelirlerinde kayıp yaşamadıklarını söyledi. 

15 milyon dolara 6 katlı tuvalet kâğıdı da üretti

ÇIKARDIKLARI yeni ürünler hakkında bilgi veren Orhan İdil, Hayat Kimya'nın 15 milyon dolarlık yatırımla Türkiye'de ilk 6 katlı tuvalet kağıdı üreten firma olduğunu açıkladı. "Tek yaprak yeter" sloganı ile ürettikleri bu ürünle pazardaki kalite çıtasını daha yükselteceklerini belirten İdil, "2010 yılında yeni yatırımlarımız ve yeni ürünlerimiz ile pazar lideri olmayı hedefliyoruz" dedi. Hayat Kimya Temizlik Kağıtları Pazarlama Müdürü Aysel Aydın da, "Tüketici, tuvalet kağıdında elinde yeterli dolgunluğu hissedene kadar en az 4 ile 6 yaprak arası tuvalet kağıdı kopartıyor. Bizim 6 katlı ürünümüzle tüketici tek yaprak kullanacak" diye konuştu.

Yılda 2.5 kilo tüketiyoruz

TÜRKİYE'de kişi başı temizlik kağıdı tüketiminin 2.5 kg civarında olduğuna dikkat çekenHayat Kimya Temizlik Kağıtları Pazarlama Müdürü Aysel Aydın, şu değerlendirmeyi yaptı: "Avrupa'da 12 kg ile Türkiye'nin 5 katı civarında tüketim gerçekleştiriliyor. 2.5 kg'lık rakam da gösteriyor ki, Türkiye'de temizlik kağıdı pazarının büyüme potansiyeli yüksek. Temizlik kağıdı tüketiminin yüzde 48'ini tuvalet kağıdı, yüzde 23'ünü havlu ve yüzde 25'ini ise peçete oluşturuyor."
Hürriyet

Hayat Kimya'dan 350 milyon dolarlık yatırım

Temizlik kâğıtları üreticisi Hayat Kimya Sanayi, İzmit'te mevcut tesise ek ve İran ile Rusya'da yeni yatırımlar olmak üzere toplamda 350 milyon dolarlık yatırım yapacak

Hayat Kimya Yönetim Kurulu Üyesi Orhan İdil, 2009'da temizlik kâğıtlarındaki büyümenin yüzde 20 olduğunu söyledi. İdil şöyle dedi: "Biz çok uluslu şirketlerin en büyükleriyle başarılı şekilde iyi mücadele etmeyi öğrendiğimiz için yabancılar bizi ürkütmüyor. Türkiye 'de 6 katlı tuvalet kâğıdını ilk çıkaran şirketiz."
Bu arada Hayat Kimya, 6 katlı `Papia Deluxe Tek Yaprak' ürünü için 15 milyon dolarlık yeni üretim hattı kurdu.
Milliyet


Geri Dön