27 / 04 / 2024

Hayat Kimya, İzmit'te ek tesis kuracak!

Hayat Kimya, İzmit'te ek tesis kuracak!

Hayat Kimya Sanayi A.Ş., 350 milyon dolarlık yatırım yapacak



Hayat Kimya Sanayi A.Ş., İzmit'te mevcut tesise ek, İran ve Rusya'da da yeni tesisler şeklinde olmak üzere toplamda 350 milyon dolarlık yatırım yapacak.

Hayat Kimya San. A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Orhan İdil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2009'da 2008'e göre hızlı tüketim ürünleri grubu yüzde 9 büyürken, temizlik kağıtlarındaki büyümenin yüzde 20 olduğunu, kağıt havlunun hızlı tüketim ürünleri içinde son 2-3 yıldır en hızlı büyüyen kategori olduğunu söyledi.

İdil, Hayat Kimya'nın kağıt cirosunun 2009'da 2008'e göre yüzde 45 oranında büyüdüğünü ve 2009 yılını tam kapasiteyle geçirdiklerini belirterek, bundan dolayı yeni yatırımlar yaptıklarını, mevcut 65 bin ton kağıt kapasitesine ek 65 bin tonluk ek tesis kuracaklarını, bunun yıl sonu veya 2011 başında devreye gireceğini ifade etti.

Ek tesis devreye girdiğinde Hayat Kimya'nın temizlik kağıtları tesisinin "Türkiye'nin en büyüğü olacağını" vurgulayan kaydeden İdil, bu tesis için 100 milyon dolar civarında yatırımın söz konusu olduğunu bildirdi. İran'da da bir yatırımları olduğunu ve bu yatırımın 2012 yılında devreye gireceğini ifade eden İdil, "Şu anda yapımı süren İran'daki tesisin devreye girmesiyle temizlik kağıtları üretimi bakımından Balkanlar, Orta Doğu ve bölgenin en büyük kuruluşu haline geleceğiz" dedi.

-"İRAN'DAN TÜRKİ CUMHURİYETLERE İHRACAT DÜŞÜNÜYORUZ"
İran'da hijyenik ped ve çocuk bezi tesisi yapımının sürdüğünü anlatan İdil, "İran, geniş bir pazar ve yüksek gümrük oranları var. O açıdan ülkede yatırım yapıldığında, büyük nüfus ve pazarın müsait olması avantaj yaratır. Çocuk bezi, hijyenik ped tesisi bu yıl içinde devreye girecek. Daha sonra temizlik kağıtları tesisi gelecek. İran'da hijyenik ped, çocuk bezi ve temizlik kağıtları üretimi için toplamda 150 milyon dolar civarında bir yatırım olacak. Buradaki yatırımımız oradaki pazara yönelik olacağı gibi, İran'dan Türki Cumhuriyetler'e ihracat da düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Rusya'nın Kazan bölgesinde de yatırım yapacaklarını kaydeden İdil, "Rusya, 2013 gibi olur herhalde. Yine kağıt tesisi olacak. Bir temizlik kağıtları yatırımı 100-120 milyon dolara mal olur. Rusya'daki yatırım da o civarlarda olur diye düşünüyoruz" diye konuştu.

Orhan İdil, uzun dönemde, Türkiye merkez olarak, bölgesel güç haline gelmek istediklerini, İzmit, İran ve Rusya'da kararlaştırılan ve uygulamaya konulan yatırımlar toplamının 350 milyon dolar civarında olacağını bildirdi.

Üretim açısından yurt dışında düşünme safhasında olan yerler bulunduğunun altını çizen İdil, "Afrika ülkelerinden birinde yapabiliriz diye düşünüyoruz" dedi.

Toplamda 70 ülkeye ihracat yaptıklarını anlatan İdil, cironun yaklaşık 20'sinin ihraç pazarlarından geldiğini, ihracatta ağırlığı Rusya, Ukrayna, Moldova ve Balkan ülkeleri gibi kuzey ülkelerinin oluşturduğunu, yurt dışı pazarlarda kardan fedakarlık eden bazı çalışmalar yaptıklarını ve bundan dolayı 2009'da 2008'e göre ihracat gelirlerinde kayıp yaşamadıklarını söyledi.

-"ÇOK ULUSLULARLA MÜCADELEDEN ZEVK ALIYORUZ"-
İdil, şirketin yıllık ortalama büyüme oranlarının yüzde 20-25'lerde olduğunu, 2010 için de yüzde 30'lar civarında büyüme öngördüklerini ifade ederek, "Kağıtta bu sene daha fazla büyüme yapmak zor. Çünkü kapasite sınırının sonundayız. Ancak yıl sonunda kapasite artışıyla birden bire bir patlama olacaktır" şeklinde konuştu.

Hayat Kimya'nın faaliyet alanlarında çok uluslu firmaların çok uluslu markaları bulunduğuna dikkati çeken İdil, şöyle devam etti:

"Her alanda biz çok uluslu firmalarla mücadele içindeyiz. Bundan çok zevk alıyoruz. Görünüşte büyük firmaların geniş imkanları var. Kapasiteleri, mali imkanları büyük, deneyimleri fazla. Onlara karşı biz kendimizi ispat ediyoruz. Bunu hiçbir zaman fiyatla yapmıyoruz. Nasıl başarılı oluyoruz? En önem verdiğimiz şey, pazarlama stratejimiz... Uygun pazarlama stratejileriyle rakiplerimize zor zamanlar yaşatıyoruz diye düşünüyorum. Yabancı firmaların stratejileri yurt dışında inşa ediliyor. Buraya adaptasyon yapılabiliyor. Biz ise tamamen Türkiye'ye özgü stratejiler geliştiriyoruz."

Türkiye'deki hızlı tüketim ürünleri alanında yabancıların ilgisine ilişkin de İdil, "Artık biz çok uluslularda en büyükleriyle başarılı şekilde iyi mücadele etmeyi öğrendiğimiz için bunlar bizi ürkütmüyor" dedi.

-"6 KATLI TUVALET KAĞIDI"-
Orhan İdil, çıkardıkları ürünlere değinirken de Türkiye'de 6 katlı tuvalet kağıdını "ilk çıkaran" şirket olduklarını ifade etti. 2008 yılında kağıt havluda 15 milyon dolarlık makine yatırımı yaptıklarını anlatan İdil, bu yatırımın 6 katlı tuvalet kağıdını yapma imkanı da verdiğini ve Kasım ayından beri bu makinelerde 6 katlı tuvalet kağıdı üretimi yaptıklarını söyledi.

Son bir haftadır bu ürünü piyasaya verdiklerini belirten İdil, şu anda piyasada olmayan bazı ürün projeleri bulunduğunu ve bunlar üzerinde çalıştıklarını bildirdi.
AA


Geri Dön