26 / 04 / 2024

Hazine adına kayıtlı taşınmaz mallarda iktisap nasıl olur?

Hazine adına kayıtlı taşınmaz mallarda iktisap nasıl olur?

Hazine taşınmazı; Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazlar ile Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerler olarak ifade ediliyor. Peki, Hazine adına kayıtlı taşınmaz mallarda iktisap nasıl olur?



Hazine adına kayıtlı taşınmaz mallarda iktisap nasıl olur?

Hazine taşınmazı; Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazlar ile Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerler olarak ifade ediliyor. Peki, Hazine adına kayıtlı taşınmaz mallarda iktisap nasıl olur diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Hazineye ait taşınmaz mallarda iktisap..

Hazine adına kayıtlı taşınmaz malların iktisap edilmesi ile ilgili esaslar Kadasto Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanuna göre, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte, Hazinenin mülkiyetinden çıkmış bulunan veya amme hizmetine tahsis edilen taşınmaz mallar hakkında bu madde uygulanmıyor:


Hazine adına kayıtlı taşınmaz mallarda iktisap:  

Kadastrosu yapılacak veya daha önce tapulama veya kadastrosu tamamlanmış bulunan yerlerde, 766 sayılı Kanunun 37 nci maddesi veya 4753 sayılı Kanun ile ek ve tadilleri uyarınca Hazine adına kaydedilen taşınmaz mallar bu Kanun hükümlerine göre doğan iktisap şartlarına istinaden zilyetleri adına tespit ve tescil olunur.                                                           

Hazine adına tescil edilmiş taşınmaz mallardan iskan suretiyle veya toprak tevzii suretiyle verilen yerler (işlemleri tamamlanmamış olsa dahi) başka bir şart aranmaksızın, hak sahipleri adına tespit ve tescil olunur. Bu şekilde hak sahipleri adına tespit ve tescil işlemleri gerçekleşinceye kadarki süre içinde  evvelce tahakkuk ettirilenler de dahil olmak üzere ecrimisil alınmaz.           


Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte, Hazinenin mülkiyetinden çıkmış bulunan veya amme hizmetine tahsis edilen taşınmaz mallar hakkında bu madde uygulanmaz.

    

İlgililerin, daha önce kadastrosu yapılan yerlerde bu maddeye dayanan talepve dava hakkı, bu Kanunun yürürlüğe girmesi tarihinden itibaren 2 yıl geçmekle düşer.        


Tapuda kayıtlı taşınmaz mallar nasıl tespit edilir?


Geri Dön