26 / 04 / 2024

Hazine arazisi kiralama şartları!

Hazine arazisi kiralama şartları!

Hazine arazisi kiralamak isteyenler, hazine arazisi kiralama koşulları na uymak şartı ile kiralama amacını ve taşınmazın sınırları gösterir bilgileri içeren bir dilekçeyle taşınmazın bulunduğu yerdeki Defterdarlığa/Malmüdürlüğüne müracaat edebiliyor....



Hazine arazisi kiralama şartları!

Hazine arazisi kiralamak isteyen kimseler, hazine arazisi kiralama koşulları na uymak şartı ile kiralama amacını ve taşınmazın sınırları gösterir bilgileri içeren bir dilekçeyle taşınmazın bulunduğu yerdeki Defterdarlığa/Malmüdürlüğüne müracaat edebiliyor.


Mülkiyeti Hazineye ait veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmazlar en fazla 10 (On) yıl süreyle kiralanabiliyor. Ancak, İdarece 5 yıllık dönemler halinde kiralama işlemi yapılıyor.


Buna karşın 10 yıldan fazla süre ile kiralanabilen araziler de mevcut: Turistik tesis kurulacak yerler ve turistik tesisler, Enerji üretimi tesisleri ile iletim ve dağıtım tesis ve şebekelerinin ihtiyacı olan araziler, Doğal gaz iletim, dağıtım ve depolama tesis ve şebekelerinin ihtiyacı olan araziler on yıldan fazla süre ile kiralanabiliyor.


Hazine arazisi kira bedeli:    

Tahmini kira bedeli, idarece tespit edilir veya ettirilir. Tespitte rayiç bedel esas alınır. Kiralama işleminde ilk yıl için, taşınmazın emlak vergisine esas asgari metrekare birim değerinin yüzde beşinden, az olmamak üzere tespit ve takdir ediliyor.


Ancak, bitkisel üretimle sınırlı olmak kaydıyla yapılacak kiralamalarda ilk yıl bedeli ihale bedeline, sonraki yıl bedelleri ise sözleşmeleri gereğince tespit edilecek bedellere %50 (yüzde elli) indirim uygulanarak kira bedeli tahsil ediliyor.


Kira bedelinin 1/4 ü peşin, kalanı 3 eşit taksitle ödeniyor.   07/06/2008 tarihinden sonra; Hazinenin özel mülkiyetinde veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmazların kiraya verilmesi işlemlerinden KDV tahsil edilmiyor.


Kiralama ihalelerinde tahmini kira bedelinin % 10undan az olmamak üzere % 30'una kadar geçici teminat alınabiliyor.



Hazine arazisi kiralama kanunu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön