23 / 04 / 2024

Hazine arazisi nedir?

Hazine arazisi nedir?

6831 sayılı Orman Kanununun değişik 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (B) bendine göre Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan ve çıkarılacak yerlere 2b arazisi deniyor. Peki hazine arazisi nedir?



Hazine arazisi nedir?

Hazine arazisi, mülkiyet hakkı Devlete ait olan arazilere deniyor. 6831 sayılı Orman Kanununun değişik 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (B) bendine göre Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan ve çıkarılacak yerler, 2b arazisi olarak ifade ediliyor.


2/B Kanunu olan 6831 sayılı kanun; Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan yerler ile Hazineye ait tarım arazileri hakkında uygulanıyor.


2/B kanununda belirtilen işlemleri yapmaya yetkili idareler şu şekilde sıralanıyor: Hazine arazilerinden; İllerde defterdarlıklar, ilçelerde malmüdürlükleri yetkili oluyor. 


Hazine arazisi kimindir?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi hazine arazileri Devlete ait olup, bu araziler üzerinde kullanıcı olan kimseler, hak sahibi olarak ifade ediliyor.


2/B alanlarında bulunan taşınmazlar hakkında bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenen güncelleme listelerine veya kadastro tutanaklarına göre oluşturulan tapu kütüklerinin beyanlar hanesine göre; bu taşınmazların 31/12/2011 tarihinden önce kullanıcısı ve/veya üzerindeki muhdesatın sahibi olarak gösterilen kişilerden bu taşınmazları satın almak için süresi içerisinde idareye başvuran ve idarece tespit edilen satış bedelini itiraz ve dava konusu etmeksizin kabul edenler hak sahibi sayılacak; bu hak sahipleri Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde idareye başvurabiliyor.


Hazine arazisi hak sahipliği!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön