26 / 04 / 2024

Hazine arazisini işgalde ecrimisile 5 yıl sınırı geliyor!

Hazine arazisini işgalde ecrimisile 5 yıl sınırı geliyor!

Hazine arazilerini işgal edenlerden alınan ecrimisilde 10 yıl geriye giden alacak süresi beş yıla düşürülüyor. Örneğin 11 yıl önce tespit edilen bir arazi işgalinin bedeli on yıl yerine beş yıl geriye dönük olarak tahsil edilecek



Hazine arazisini işgal edenler için bir yıl önce başlatılan af çalışmasının detayları belli oluyor. Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan tebliğ ile Hazine arazilerindeki işgale ilişkin düzenlemenin nasıl yapılacağı konusu netleşiyor. Tebliğin kısa süre içerisinde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından onaylanması bekleniyor. Düzenlemeye göre ecrimisilde 10 yıl geriye giden alacak süresi beş yıl olarak uygulanıyor. Örneğin 11 yıl önce tespit edilen bir arazi işgalinin bedeli on yıl yerine beş yıl geriye dönük olarak tahsil edilecek. Geriye kalan beş yıllık süreye ilişkin borç ise silinecek. Şimdiye kadar bu kapsamda tahsil edilenler ise iade edilmeyecek.

Tebliğ kapsamında getirilen düzenlemenin bir diğer ayağı ise yerel yönetimleri kapsıyor. Buna göre köy sınırları içerisinde yer alan Hazine'nin özel mülkiyetinde veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmazların işgalcilerinden tahsil edilen ecrimisil gelirlerinin yüzde beşi tahsilatı izleyen ay içerisinde bu gelirlerin elde edildiği köy tüzel kişiliği hesabına aktarılacak. Böylece köylere ilave kaynak sağlanmış olacak.

Hazine arazilerinin işgalinden alınan gelirleri yeniden belirleyen düzenleme hakkında bilgi veren Maliye kaynakları, 10 yıllık geriye işleme süresinin beş yıla indirilmesinin vatandaşın faydasına olacağını kaydetti. Defterdarlık personelinin bazı yerlere 7-8 yılda bir gittiğini aktaran aynı yetkili, "Defterdarlık uzun yıllar gitmediği için vatandaşta borcunu ödemiyordu. Hem borç birikiyor hem de tahsilat zor yapılıyordu. Yeni uygulama ile defterdarlıklar daha sık ecrimisil gelirlerini takip edecek. Hem vatandaş borç faturasından kurtulacak hem de Maliye düzenli tahsilat yapmış olacak." dedi.

Hazine arazilerinin işgalcilerini borç yükünden kurtaracak düzenleme geçen yıl hazırlanan torba kanun içerisinde yer almıştı. Konuya ilişkin Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan tebliğ önümüzdeki günlerde yürürlüğe girecek. Hazine arazilerinin değer tespitini bir komisyon yapacak. İdareden taşınmaz ve değerleme konusunda uzman üç kişiden oluşan komisyon, tespit edilen işgallere ilişkin olarak geriye doğru beş yılı geçmemek üzere tespit ve takdir yapacak. Kanunla tasarruf hakkı tanınmaksızın ya da idareden izin alınmaksızın gerçek veya tüzel kişilerce Hazine taşınmazlarının işgalcilerinden talep edilen tazminat 'ecrimisil' olarak isimlendiriliyor.

Ercan Baysal / ZAMAN


Geri Dön