24 / 04 / 2024

Hazine taşınmazı kiralama ihalelerinde kesin teminat miktarı ne kadardır?

Hazine taşınmazı kiralama ihalelerinde kesin teminat miktarı ne kadardır?

Hazine taşınmazları ticari amaçla kullanmak, tarımsal amaçla kullanmak, balıkçı barınağı olarak kullanmak için kiralanabiliyor. Peki, hazine taşınmazı kiralama ihalelerinde kesin teminat miktarı ne kadardır?



Hazine taşınmazı kiralama ihalelerinde kesin teminat miktarı ne kadardır?

Hazine taşınmazları ticari amaçla kullanmak, tarımsal amaçla kullanmak, balıkçı barınağı olarak kullanmak ve spor, spor nitelikli amaçlar için kullanmak için kiralanabiliyor. 


Mülkiyeti, tasarrufları devlete ait olan hazine taşınmazlarının kiralama işlemleriyle de Milli Emlak Müdürlükleri ilgileniyor. Hazine taşınmazı kiralamak için, kiralamanın sebebini ve kiralanacak alan hakkında bilgilerin yer aldığı bir dilekçe ile aşınmazın bulunduğu yerdeki Defterdarlığa/Malmüdürlüğüne müracaat yapılması yeterli oluyor. 


Hazine taşınmazları belirtilen amaçlarda 10 yıllığına kiralanabiliyor. Taşınmazların kira bedelleri, rayiç bedeleri esas alınarak belirleniyor. Kiralama işleminde ilk yıl için, taşınmazın emlak vergisine esas asgari metrekare birim değerinin yüzde beşinden, az olmamak üzere tespit ve takdir ediliyor. 


Hazine taşınmazları için belirlenen kira bedelinin 1/4 ü peşin, kalanı 3 eşit taksitle ödenebiliyor.  Hazine taşınmazlarının kiralama ihalelerinde kesin teminat miktarı bir yıllık kira bedelinin yüzde 6'sı kadar olması gerekiyor.  


Kiralama ihalelerinde tahmini kira bedelinin yüzde 10 undan az olmamak üzere yüzde 30'una kadar geçici teminat alınabiliyor. 


Milli emlak kiralama dilekçe örneği!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön