28 / 03 / 2024

Hazineye ait tarım arazileri satışa çıkıyor!

Hazineye ait tarım arazileri satışa çıkıyor!

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Hazineye ait tarım arazilerinin satışı konusundaki çalışmalarda son aşamaya gelindiğini belirterek, "Söz konusu araziler için başvurusunu yapan 255 bin kişiye satışlar nisan ayında başlayacak" dedi.



Maliye Bakanı Naci Ağbal, geçimini topraktan sağlayan vatandaşların uzun süredir beklediği Hazineye ait tarım arazilerinin satışı konusundaki çalışmalarda son aşamaya gelindiğini belirterek, "Söz konusu araziler için başvurusunu yapan 255 bin kişiye satışlar nisan ayında başlayacak" dedi.


6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun, 2012 yılında yürürlüğe girmiş ve bu kanunla Hazineye ait tarım arazilerinin satışı konusu da düzenlenmişti.


Kanun kapsamında Hazineye ait tarım arazileri hissedarlarına, kiracılarına ve kullanıcılarına ihaleye çıkmadan, doğrudan satılmaya başlanmıştı.


Söz konusu arazileri satın almak için bugüne kadar toplam 255 bin 367 kişi tarafından satın alma başvurusu yapılmış ve başvuru süresi 27 Nisan 2015 tarihinde sona ermişti. 


"Satışlar nisanda başlayacak"


Maliye Bakanı Ağbal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bakanlığın her faaliyetinde olduğu gibi, bu konuda da vatandaşlardan gelen talepleri dikkate aldıklarını söyledi.


Hazineye ait tarım arazilerinin satışının, özellikle köylerde yaşayan vatandaşlar için çok önemli olduğunun altını çizen Ağbal, şunları kaydetti: 

"Çiftçimiz yıllardır bu toprakları işliyor, geçimini buradan sağlıyor. 2012 yılında yaptığımız düzenlemede, bu toprakların mülkiyetinin de çok uygun şartlarda çiftçimizde olmasının önünü açtık. Söz konusu topraklara sahip olmak için başvuru yapan vatandaşlarımız haklı olarak, satışın gerçekleşmesini bekliyorlar. Uzun süredir beklenen satış konusundaki çalışmalarımızda son aşamaya geldik. Söz konusu araziler için başvurusunu yapan 250 bin kişiye satışlar nisan ayında başlayacak." 


150 bin kişiye 2. şans 


Sosyal devlet anlayışıyla söz konusu arazileri, ederinin yarısından bile az bir bedelle satışa sunduklarını aktaran Ağbal, buna karşın kimi nasıl bir yol izleyeceğini bilmediğinden kimisi de böyle bir düzenlemenin varlığından geç haberdar olduğundan başvurusunu süresi içinde yapamayanların bulunduğunu ifade etti. Ağbal, "Örneğin vatandaşımız, 10 bin lira değerindeki bir araziye taksitle almak isterse 5 bin liraya, peşin almak isterse de 4 bin liraya sahip olabilecek" diye konuştu.


Farklı sebeplerle başvuru süresini kaçıran tahminen 150 bin kişiye ikinci bir hak vermeyi planladıklarını belirten Ağbal, "Önümüzdeki günlerde Bakanlar Kuruluna getireceğimiz yasa tasarısıyla vatandaşlarımızın başvuru için 1 yıl daha ek süresi olacak" ifadesini kullandı.


Söz konusu ek sürenin, tasarının yasalaşmasıyla başlayacağını dile getiren Ağbal, mağduriyetleri önlemek için, 27 Nisan 2015 tarihinden bu yana yapılan başvuruları da kabul edeceklerini bildirdi.


Taşınmazların çoğunun rayiç bedelleri belirlendi 


Anılan arazilere yönelik kıymet takdirlerinin belirlenmesi ve taşınmazların satışına engel bir hususun bulunup bulunmadığına yönelik, diğer kurumlarla yazışmaların devam ettiğini anlatan Ağbal, başvuru yapılan taşınmazların çoğunluğunun rayiç bedellerinin belirlendiğini kaydetti.


Bakan Ağbal, rayiç bedellerinin kontrol ve test çalışmalarının bitmesinin ardından satışların başlayacağını söyledi. 


İlgili arazileri satın almaya hakkı bulunan tüm vatandaşları, ikinci şanstan yararlanmaya davet eden Ağbal, "Vatandaşlarımızın fiilen kendilerinin kullandığı belediye mücavir alan sınırları dışında ve denizden 5 kilometre içeride rant kapısı olmayan, tarım arazisi olan bu taşınmazları hukuken edinmeleri sağlanarak, mülkiyet ve yönetim sorunları giderilecek" değerlendirmesinde bulundu.


Ecrimisil ödenmeyecek, tarımsal desteklerden yararlanılabilecek 


Düzenlemenin hayata geçmesi ve satışların gerçekleşmesiyle birlikte, söz konusu toprakların artık vatandaşların kendisinin olacağına dikkati çeken Ağbal, şöyle konuştu: 

"Yıllardır zaten bu toprakları işleyen çiftçimiz, kullanım bedeli olan ecrimisil ödemekten kurtulacaklar ve ödedikleri 5 yıllık ecrimisil bedelini, satış bedelinden mahsup edebilecekler. Arazi artık kendisinin olacağı için, diğer topraklarıyla birleştirerek, ölçeği büyütebilecekler. Öte yandan, vatandaşlarımız satışın gerçekleşmesinin ardından tarımsal desteklerden de yararlanabilecek." 

Ağbal, vatandaşların lehine olacak düzenlemeleri bundan sonra da bir bir hayata geçireceklerini sözlerine ekledi. 


AA


Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı;


Maliye Bakanı Naci Ağbal, geçimini topraktan sağlayan vatandaşların uzun süredir beklediği Hazineye ait tarım arazilerinin satışı konusundaki çalışmalarda son aşamaya gelindiğini belirterek, “Söz konusu araziler için başvurusunu yapan 255 bin kişiye satışlar nisan ayında başlayacak” dedi. 


Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun, 2012 yılında yürürlüğe girmiş ve arazi satışı konusu da düzenlenmişti. Kanun kapsamında Hazineye ait tarım arazilerinin, çiftçiye doğrudan satışına başlanmıştı. Bu arazileri satın almak için bugüne kadar toplam 255 bin 367 kişi başvuru yaptı. Başvuru süresi 27 Nisan 2015 itibarıyla sona erdi. 


SATIŞ NİSANDA OLACAK

Maliye Bakanı Ağbal, vatandaşlardan gelen talepleri dikkate aldıklarını söyledi. Hazineye ait tarım arazilerinin satışının, özellikle köylerde yaşayan vatandaşlar için çok önemli olduğunun altını çizen Ağbal, şunları kaydetti: “Çiftçimiz yıllardır bu toprakları işliyor, geçimini buradan sağlıyor. Söz konusu topraklara sahip olmak için başvuru yapan vatandaşlarımız haklı olarak, satışın gerçekleşmesini bekliyorlar. Uzun süredir beklenen satış konusundaki çalışmalarımızda son aşamaya geldik. Söz konusu araziler için başvurusunu yapan 250 bin kişiye satışlar nisan ayında başlayacak." 


150 BİN KİŞİYE İKİNCİ ŞANS 

Sosyal devlet anlayışıyla söz konusu arazileri, ederinin yarısından bile az bir bedelle satışa sunduklarını aktaran Ağbal, “Örneğin vatandaşımız, 10 bin lira değerindeki bir araziye taksitle almak isterse 5 bin liraya, peşin almak isterse de 4 bin liraya sahip olabilecek" dedi. Başvuru süresini kaçıran tahminen 150 bin kişiye ikinci bir hak vermeyi planladıklarını belirten Ağbal, “Bakanlar Kuruluna getireceğimiz yasa tasarısıyla vatandaşlarımızın başvuru için 1 yıl daha ek süresi olacak" diye konuştu.


Son 5 yıllık ecrimisil iadesi

Satışla birlikte, söz konusu toprakların artık vatandaşların olacağına dikkati çeken Ağbal, “Yıllardır bu toprakları işleyen çiftçimiz, ecrimisil ödemekten kurtulacaklar. 5 yıllık ecrimisil bedelini, satış bedelinden mahsup edebilecekler. Satışın gerçekleşmesinin ardından tarımsal desteklerden de yararlanabilecekler" diye konuştu.


Taşınmazlarda çoğunun rayiç bedelleri belirlendi

BAKAN Ağbal, başvuru  yapılan taşınmazların çoğunluğunun rayiç bedellerinin belirlendiğini kaydetti.  Tüm vatandaşları, ikinci şanstan yararlanmaya davet eden Ağbal, "Vatandaşlarımızın fiilen kendilerinin kullandığı belediye mücavir alan sınırları dışında ve denizden 5 kilometre içeride rant kapısı olmayan, tarım arazisi olan bu taşınmazları hukuken edinmeleri sağlanarak, mülkiyet ve yönetim sorunları giderilecek" dedi. 


Akşam 


Haber Dünya Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Birçok çiftçinin beklediği haberi Maliye Bakanı Naci Ağbal verdi. Hazine'ye ait tarım arazilerinin satışı nisanda başlayacak. Hazine'den tarım arazisi satın almak için 255 bin 367 kişinin başvurusu var.

 

Hazine'ye ait tarım arazilerinin satışı nasıl yapılacak? 


1- Öncelikle Hazine'ye ait tarım arazilerinin satışı yeni değil. Bu konudaki, önemli yasal düzenlemelerden birisi tam 21 yıl önce yapıldı. 4070 Sayılı Hazine'ye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun 19 Şubat 1995 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yasa, yeterli toprağı olmayan veya topraksız köylülere öncelikli olarak Hazine arazilerinin satışını öngörüyordu. Bu yasa kapsamındaki başvurular 2006 yılında sona erdi. 


2- AKP Hükümeti, 2012 yılında 6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarim Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun'u çıkararak tarım arazilerinin satışını bir kez daha gündeme getirdi. Bu yasa eskisine göre daha avantajlı seçenekler sunmasına rağmen beklenen ilgi olmayınca başvuru süresi 1 yıl uzatüdı. Tarım arazilerinin satışına ilişkin başvuru süresi 27 Nisan 2015'te doldu. Başvuru yapan 255 bin 367 kişi tarım arazilerini satın almak için yaklaşık 1 yıldır bekliyor. Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın açıklamasına göre bu kişilere Nisan 2016'dan itibaren tarım arazilerinin satışı yapılacak. 


3- Milli Emlak Genel Müdürlüğü verilerine göre, 15 Ocak 2016 itibariyle Hazine'ye ait 1 milyon 371 bin 547 tarla var. Bu tarlaların toplam alam 17.3 milyar metrekare. Hazine'ye ait toplam 31.8 milyar metrekare alana sahip 945 bin 708 adet arazi var. 


4- Kanun kapsamında Hazine'ye ait tarım arazileri, hissedarlarına, kiracılarına ve kullanıcılarına ihaleye çıkmadan, doğrudan satılacak. 


6292 sayılı Kanunun 12. maddesine göre; Hazineye ait tarım arazileri ve bu araziler üzerindeki tarımsal amaçlı yapılar ile sürekli ikamet edilen konutlar, kullanım şartı aranmaksızın hissedarlarına, 31 Aralık 2011 tarihi itibarıyla en az 3 yıldan beri taşınmazı kiralamış olan ve halen kira sözleşmesi devam eden kiracılarına, yine 31 Aralık 2011 tarihi itibarıyla en az 3 yıldan beri tarımsal amaçlı kullanan ve kullanımlarının halen devam ettiği idarece belirlenen kullanıcüarına doğrudan satılabilecek. 


5- Satış bedeli, rayiç bedelinin yüzde 50'si olacak. Bu bedeli bir seferde peşin ödeyenlere ayrıca yüzde 20 indirim uygulanacak. Satış bedeli 6 yü faizsiz olarak 12 taksitle ödenebilecek. Ayrıca indirimli taksit seçeneği var. Satış bedelinin en az yarısını peşin ödeyenlere yüzde 10 indirim yapılacak. Kalan yarısı için taksitlendirme yapılacak. Taşınmazların üzerindeki yapı ve tesislerden ayrıca bedel alınmayacak. 


Tamamen tarımsal amaçlı kullanılan alanlar ile bu alanlardaki tarımsal amaçlı yapılar ve sürekli ikamet edilen konutların bulunduğu araziler de rayiç bedelinin yüzde 50'si üzerinden satüacak. Satış bedelinden, başvuru tarihi itibariyle son 5 yıl için tahsis edilen ecrimisil ve kirabedelleri mahsup edilecek. Bir örnek vermek gerekirse, rayiç bedeli 10 bin lira olan tarım arazisi taksitle 5 bin liraya peşin olarak ise 4 bin liraya satın alınabilecek. 


6- Belediye sınırları içerisindeki Hazine'ye ait tarım arazileri bu kanun kapsamının dışında. Bu nedenle, Yasa'dan sonra çıkan Büyükşehir Yasası ile ülke genelinde 16 bini aşkın köy mahalleye dönüştü. Dolayısıyla bu köylerdeki Hazine'ye ait tarım arazilerinin satışı yeni bir düzenleme yapılmazsa gerçekleştirilemeyecek. 


7- Maliye Bakanlığı'nın satışa sunduğu Hazine'ye ait tarım arazilerinin satışının yapılabilmesi için; belediye ve mücavir alan sınırları dışında olması gerekiyor. Kamu hizmetine ayrümamış veya bu amaçla kullanılmayan arazi olmalı. Belediye ve mücavir alan sınırları dışında kamu kurum ve kuruluşlarının hazırladıkları planlarda tarımsal amaca ayrılan arazi olması, deniz kıyı kenar çizgisine 5 kilometre uzaklıkta, tabi ve suni göl kıyı kenar çizgisine 500 metre uzaklıkta olması gerekiyor. Ayrıca, içme suyu amaçlı barajların mutlak ve kısa mesafeli koruma alanları dışında kalan, özel kanunlar kapsamında değerlendirilmesi gerekmeyen, kadastrosu yapılmış olan tarım arazileri satılacak. 


8- Tarım arazisini satın alan çiftçi, kullanım bedeli olan ecrimisil ödemeyecek. Ayrıca ödedikleri 5 yıllık ecrimisil bedelini, satış bedelinden mahsup edebilecek. 


9- Hazine arazilerini işleyen çiftçiler, tarımsal desteklerden yararlanamıyordu. Yasa kapsamında satın alınan Hazine arazileri için devletin verdiği tarımsal desteklerden yararlanabilecekler. 


10- Satışı yapüacak araziler 2/B arazisi değil, Hazine'ye ait tarım arazileri olacak. 

11- Maliye Bakanlığı'nın yasa kapsamında satışa sunduğu araziler için defterdarlıklara veya mal müdürlüklerine başvurulması gerekiyor. 


12- Bu Yasa'nm çıkmasından itibaren, Hazine'ye ait tarım arazilerini 3 yıldan fazla bir süreden beri işleyen, kiralayan ve/veya kullandığı halde başvuru yapmayan yaklaşık 150 bin kişiye satış hakkı tanınması için Bakanlar Kurulu'nda ele alınarak 1 yıl. ek süre tanınması bekleniyor. 

Özetle, uzun bir süreden beri beklenen Hazine'ye ait tarım arazilerinin satışı nisan ayından itibaren gerçekleşecek. Tarımsal üretim yapılan bu arazilerin mülkiyeti çiftçilere geçecek. 


Dünya / Ali Ekber Yıldırım


Geri Dön