16 / 04 / 2024

Hazır Beton Endeksi psikolojik eşiğe yaklaştı!

Hazır Beton Endeksi psikolojik eşiğe yaklaştı!

Türkiye Hazır Beton Birliği, her ay düzenli olarak hazırladığı ve sektördeki faaliyet, güven ve beklentiyi ölçümlediği “Hazır Beton Endeksi”nin 2016 Ekim Ayı Raporu’nu açıkladı.




Türkiye Hazır Beton Birliği, her ay düzenli olarak hazırladığı ve sektördeki faaliyet, güven ve beklentiyi ölçümlediği “Hazır Beton Endeksi”nin 2016 Ekim Ayı Raporu’nu açıkladı.


Hazır Beton Endeksi psikolojik eşiğe yaklaştı

Türkiye Hazır Beton Birliği, her ay düzenli olarak hazırladığı ve sektördeki faaliyet, güven ve beklentiyi ölçümlediği “Hazır Beton Endeksi”nin 2016 Ekim Ayı Raporu’nu açıkladı. Eylül ayına göre yüzde 0,6 oranında yükselerek yüzde 99.71 seviyesine gelen beton endeksinde görülen kısmi iyileşme, 100 eşik değerini aşamadığı için yeterli görülmedi. Faaliyet dışındaki güven ve beklenti endeksinin ortalamasının da düşük çıkması gelişmelerin istenilen düzeye ulaşmadığını gösterdi.


Türkiye Hazır Beton Birliği, Hazır Beton Endeksi’yle inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koydu. Ekim ayında üç endeks değeri eşik değer olan 100’ün altında kaldı. Buradan hareketle hazır beton sektöründeki beklenen gelişmelerin halen istenilen düzeye ulaşmadığı görüldü. Faaliyet endeksinde ekim ayında görülen yüzde 1,6’lık yükseliş olumlu bulunsa da yalnızca faaliyet endeksinin 100 eşik değerinin üzerine çıkması, ekim ayında hazır beton ve inşaat sektörlerinin kısmen hızlandığını gösterdi. Hazır beton faaliyet endeksinin 4 aylık gelişme trendi incelendiğinde ise sektörde yükselen bir trend yakalanamadığı, oldukça dalgalı bir seyir izlediği görüldü.


İnşaat ve hazır betonda kısmi iyileşme 

Türkiye Hazır Beton Birliğinin Hazır Beton Endeksi’ne göre, ekim ayında inşaat faaliyetlerinde ve hazır beton üretiminde kısmi bir hareketlenme yaşandı. Ankete katılan firmaların yüzde 37’si Ekim ayında satışlarının artmış olduğunu belirtti. Firmaların yüzde 50’si ise satışlarının aynı kaldığını söyledi.


Tahsilatlarda sorun devam ediyor 

Dikkat çekici en önemli noktalardan biri de ekim ayında tahsilat sürecinde bozulma yaşandığını dile getirenlerin oranının yüzde 53 çıkması oldu. Eylül ayında bu oranın yüzde 62 olduğu düşünüldüğünde ödemelerde sorun devam etmekle birlikte kısmi iyileşme anlamını taşıdı.


Güven Endeksi’nde artış sınırlı kaldı 

Güven Endeksi geçtiğimiz eylül ayına göre yüzde 0,3 oranında artış gösterdi. Güven Endeksi’nin diğer endekslere kıyasla daha küçük bir artış göstermesinin arkasında özellikle ankete katılanların yüzde 57’sinden fazlasının yeni yatırım yapmayı düşünmemesi yattı. Yeni bir istihdamı düşünenlerin oranı yüzde 13 iken istihdamda azalma yaşanacağını düşünenlerin oranı yüzde 10’da kaldı.


Beklenti Endeksi negatif seyretti

Beklenti Endeksi eylül ayına göre negatif yönde seyretti. Anket katılımcılarının yüzde 50’sinin önümüzdeki aylarda satışların düşeceğini belirtmesi, beklenti endeksinin yüzde 0,2 düşmesine neden oldu.


Hazır Beton Endeksi 

Yüzde 0,6’lık sınırlı bir artış gerçekleşen Hazır Beton Endeksi, yüzde 99.71 noktasına ulaşarak güven seviyesi olarak kabul edilen 100 barajına yaklaştı.


Geri Dön