25 / 04 / 2024

Hazır betona neden zam geldi?

Hazır betona neden zam geldi?

Çimentonun hammadesi agrega arzının yetersiz olması nedeniyle hazır betonun metreküpüne 5 liralık zam geldi. Önümüzdeki günlerde çimentoya da zam gelmesi beklenirken, bu hazır beton fiyatlarını 5 lira daha artıracak.



 Çimentonun hammadesi agrega arzının yetersiz olması nedeniyle hazır betonun metreküpüne 5 liralık zam geldi. Önümüzdeki günlerde çimentoya da zam gelmesi beklenirken, bu hazır beton fiyatlarını 5 lira daha artıracak. Agrega arzının yetersiz olmasımn nedeni ise yeni madenlere izin verilmiyor olması. 

Agrega madeni için birkaç ruhsat başvurusu sonucu maden alanında yapılan incelemelerde altın madenleri de keşfedilmesiyle bütün başvurular askıya alınmış. Süreçteki tıkanıklık çözülmezse gelecek dönemde gayrimenkul sektöründe de maliyetlerin yükselmesi ve beton arzının az olması nedeniyle talebin yeterince karşılanamaması ihtimali var. 

Çimento sektöründe faaliyet gösteren bir şirketin sahibinin verdiği bilgilere göre yeni agrega madenlerine ruhsat verilmemesinin nedeni birkaç agrega sahasının yakınında yapılan incelemelerde altın madenine rastlanması. Mevcut madenlerin talebi karşılamaya yetmediğini dile getiren işadamı, "Yeni maden sahaları için ruhsat vermiyorlar. 

Birkaç agrega madeni için yapılan ruhsat başvurusunun ardından sahada yapılan incelemelerde altın madenine rastlandı. Şimdi her başvuruya 'Burada dabaşka maden olabilir. Ruhsat vermeyelim' diyorlar. 

Her yapılan başvuru şu an beklemede. Bu şekilde talebin karşılanması da mümkün değil" dedi. 


Madencilik 2 genelgeyle durma noktasına geldi

İnşaat sektörünün temel girdileri olan çimento, beton, yapı kimyasalları ve yapı malzemelerinin tümünün agregaya bağımlı olduğunu vurgulayan Agrega Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Beşir Kemal Ustaoğlu, Başbakanlık'm 2012/15 ve Orman ve Su İşleri Bakanlığının 2014/1 sayılı genelgeleri ile madencilik sektörünün durma noktasına geldiğini ifade etti. Mega projelerin ve kentleşmenin hızla devam etmesi nedeniyle beton ve çimentoya duyulan talebin artacağına dikkat çeken Ustaoğlu, şöyle devam etti: "Bu da ekonominin en basit kuralı olan arz ve talebin kesiştiği noktada fiyat oluşur prensibini ortaya koyacaktır. Özellikle çevre ülkelerden gelen yatırımcıların ülkemizdeki konut piyasasına yapmış olumlu etkilerini son birkaç yıldır görmekteyiz. Ülkedeki genç nüfus ve yabancı yatırımcıların artan ilgisini hesaba kattığımızda fiyat artışı beklenebilir. Yeni madenlere ruhsat verilmemesi ve mevcut ruhsatların temdit edilmesinde sektörümüzün yaşadığı sıkıntı hakikaten ülkemizin ekonomik büyümesini olumsuz etkileme durumunda. Bunun sonucu agrega arzında kaçınılmaz bir daralma yaşanmaktadır. Böylece yukarıda anlattığım sektörlerde de agregaya dayalı üretilen ürünlerde fiyat artışının meydana gelmesi makro ekonominin kaçınılmaz bir kuralıdır." 


İNŞAATLAR ARTINCA ZAM DA GELECEK

Agreganın yetersiz olması 5 lira yükselebileceğini kaydetti. aksama oluyor. Çünkü biz stoka nedeniyle maliyeti artan hazır Agrega arzının olmamasına çalışamıyoruz. Şu anda inşaatlar betona ortalama 5 liralık zam karşın talebin çok olduğunu artıyor. Gelecek dönemde yeni geldiğini aktaran İstanbul Sanayi söyleyen Genç, "Fiyatlar böyle ruhsatların alınması ve yeni Odası (İSO) Hazır Beton, Beton artmaya devam ederse, sorun inşaatlara başlanmasıyla birlikte Ürünleri, Toprak ve Mermer Sanayi çözülmezse müteahhitler isyan agregadaki, çimentodaki ve Meslek Komitesi Meclis Üyesi eder. Gayrimenkul sektöründe hazır betondaki sıkıntı daha fazla Adem Genç, bu şekilde devam maliyetler artacak. Bunun yanında artacak. Durum böyle devam etmesi halinde çimentoya gelecek fiyat yükselmesine rağmen ederse inşaatlar arttığında hazır yeni zamdan kaynaklı olarak hazır betoncular hammaddeye betona kar marjı zammı da gelir" hazır beton fiyatlarının da tekrar ulaşamayınca siparişlerde de diye konuştu. 

Son dönemde hazır beton ve çimento fiyatlarındaki yukarı yönlü hareketin altından agrega madeninin arzının yeterli olmaması çıktı. Agrega madeni için yeni ruhsat başvuruları ise bekletiliyor. 


Dünya 


Geri Dön