28 / 03 / 2024

Hazır betonun piyasa gözetim ve denetiminde yeni prosedür!

Hazır betonun piyasa gözetim ve denetiminde yeni prosedür!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Yapı Malzemeleri Yönetmeliği kapsamındaki ürünlerin piyasa gözetim ve denetiminde ( PGD ) yeni prosedür uygulanacak.Pilot il olan Ankara’da denetim yapılacak.



Betonarme binalarda taşıyıcı sistemin en önemli unsurlarından birisi olan betonun standartlara uygun olması büyük önem taşıyor. Yapılan yeni prosedür kapsamında ülke çapında tüm hazır beton santrallerinin üretmiş oldukları hazır betonun  daha sıkı ve düzenli denetlenmesi sağlanırken, farklı şantiyeler bazında denetlemeler yapılabilecek. Bu şekilde daha önceki 16/11/2012 tarihli ve 1619 sayılı genelgeye göre beton santralinden numune alınması uygulamasına son verilirken hazır beton firmaları bir haftalık üretimleri bazında denetlenecekler.


Pilot il olan Ankara’da denetim yapılacak


Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü ve  Ankara  Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü teknik elemanlarınca yeni genelgenin uygulanması kapsamında pilot bölge olarak seçilen Ankara ilinde piyasaya arz edilen hazır beton mamulüne yönelik bir dizi denetim gerçekleştirilecek. Denetim sırasında alınan numuneler Genel Müdürlük laboratuvarında deneye tabi tutulacak.

 

Ankara ilinde yapılan uygulama ile standartlara uygun olmayan ürünlerin yapılarda kullanımının önlenmesi ve güvenli yapılaşmanın sağlanması hedefleniyor. Üretilen betonun uygunsuzluk veya güvensizlik durumunda, üretim yapan firmaya idari para cezasının yanı sıra ürünün piyasa arzının yasaklanmasına kadar, bir dizi yaptırım uygulanacak.

 



Geri Dön