19 / 04 / 2024

Haziran ayında kiralar yüzde kaç artacak?

Haziran ayında kiralar yüzde kaç artacak?

Gayrimenkul kiralamalarında senelik sözleşmenin yenilenmesi halinde kira bedeline zam yapılıyor. Meskendeki kiracıya yapılacak bu zam ÜFE oranlarında oluyor. Peki, Haziran ayında kiralar yüzde kaç artacak?



Haziran ayında kiralar yüzde kaç artacak?

Gayrimenkul kiralamalarında senelik sözleşmenin yenilenmesi halinde kira bedeline zam yapılıyor. Meskendeki kiracıya yapılacak bu zammın ÜFE oranlarında yapılması gerekiyor.


Ancak işyeri kiralamalarında bu kural uygulanmıyor. İşyerindeki kiracılar için bu kural 2020 yılına kadar işyerindeki kiracılara sözleşmede anlaşma sağlanan oranlarda zam yapılıyor. 


Sözleşmede kira bedeli yabancı para olarak kararlaştırılmışsa, beş yıl geçmedikçe kira bedelinde değişiklik yapılamıyor. Bu süre geçtikten sonra kira bedelinin belirlenmesinde, yabancı paranın değerindeki değişiklikler de göz önünde tutularak üçüncü fıkra hükmü uygulanıyor.


Kira hesaplamalarında kullanılan enflasyon oranları ise her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. Peki, Haziran ayında kiralar yüzde kaç artacak?


Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %1,11 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %1,11 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,22 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,52 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,98 artış gösterdi.


Buna göre mesken kiracısına en fazla %6,52 oranında zam yapılıyor. Örneğin, 1000 TL kira ödeyen kiracı yeni dönemde 1065,2 TL ödüyor.




Enflasyon oranları Haziran 2015!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön