18 / 04 / 2024

Hem işyeri hem konut kira geliri olanların vergisi!

Hem işyeri hem konut kira geliri olanların vergisi!

Kimi mükellefler yalnız mesken veya işyeri kira geliri elde ederken kimi mükellefler de hem işyeri hem konut kira geliri elde ediyor. Peki, Hem işyeri hem konut kira geliri olanların vergisi nasıl olur?



Hem işyeri hem konut kira geliri olanların vergisi!

Gayrimenkul sermaye iradı Gelir Vergisi Kanunu’nun 70. maddesinde sayılan mal ve hakların gerçek kişiler tarafından kiraya verilmesinden sağlanan gelirler olarak karşımıza çıkıyor.


Mesken ve işyeri kiralamalarından elde edilen kira gelirleri için ödenen kira gelir vergisi, senede 2 eşit taksit halinde veriliyor.


Kimi mükellefler, yalnız mesken veya işyeri kira geliri elde ederken kimi mükellefler de hem işyeri hem konut kira geliri elde ediyor. Peki, Hem işyeri hem konut kira geliri olanların vergisi nasıl olur?


Sadece mesken kira geliri elde edenler hangi hallerde beyanname verirler?


Mesken kira geliri elde edenler elde ettikleri kira gelirinin 2014 yılı için istisna tutarı olan 3.300 TL’yi aşması halinde GMSİ beyannamesi verirler. 2014 yılı içerisinde 3.300 TL ve altında mesken kira geliri elde edenler beyanname vermek zorunda değildir.


Sadece işyeri kira geliri elde edenler hangi durumlarda beyanname verirler?


Vergi kesintisine (tevkifata) tabi işyeri kira gelirleri elde edenler, kira gelirlerinin brüt tutarı 2014 yılı için beyanname verme sınırı olan 27.000 TL’yi aşması halinde beyanname verirler.

Vergi kesintisine tabi olmayan işyerlerinden kira geliri elde edenler ise 2014 yılı için beyanname verme sınırı olan 1.400 TL’yi aşması halinde beyanname verirler.


Hem işyeri hem konut kira geliri olanların vergisi nasıl hesaplanır?


İşyeriyle birlikte mesken kira geliri de elde edilmesi halinde mesken kira gelirinin 3.300 TL istisna tutarı düşüldükten sonraki kalan tutarı ile işyeri kira geliri toplamının brüt tutarının 27.000 TL yi aşması halinde mükellefler hem işyeri hem de mesken kira gelirini beyan etmek zorundadır. 


Mesken kira geliri eğer 3.300 TL tutarının altında ise toplamaya dahil edilmez.


25 soruda kira gelir vergisi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön