18 / 04 / 2024

Hemen teslim konut projeleri!

Hemen teslim konut projeleri!

Konut talebinin iyice yükselmesi inşaat sektöründe ‘maketten satış’ uygulamasını yoğunlaştırmıştı.Son dönemde talep yavaşlarken konut arzının artması tüketicilerin bitmiş ya da bitmek üzere olan konutları bulabilmesini sağladı.İşte, hemen teslim projeler!



Bir ara konut talebinin iyice yükselmesi inşaat sektöründe ‘maketten satış’ uygulamasını yoğunlaştırmıştı. Ancak son dönemde talep yavaşlarken konut arzının artması tüketicilerin bitmiş ya da bitmek üzere olan konutları bulabilmesini sağladı. Biz de bu olgudan yola çıkarak, konut sahibi olmak isteyenler için hemen veya altı ay içinde teslimedilecek projeleri ve sundukları ödeme kolaylıklarını araştırdık. Yaptığımız araştırma sonucunda, Ağaoğlu’ndan İnanlar İnşaat’a kadar markalı konut üreticilerinin, Beylikdüzü’nden Kartal’a, Levent’ten Tuzla’ya kadar farklı semtlerde yükselen 55 projesine ulaştık. 45 binin üzerinde konutun yer aldığı bu projelerde satışlar hala sürüyor. Fiyatlar bölgelere göre değişiyor vem2 başına 2 bin TL ile 13 bin TL arasında seyrediyor. Bu projelerde, bir yıl ödemesiz ve yüzde 0,59 faizle 60 aya varan vade, kişiye özel kira öder gibi ödeme fırsatları gibi çeşitli ödeme kolaylıkları da sunuluyor.


Türkiye'de yeni yapılan projelerde ev sahibi olmak genelde uzun bir bekleme süreci gerektirir. Satışlar genelde maket üzerinden yapılır ve peşinatı verip her ay taksitlerini ödeyen binlerce aile evlerine oturacakları günü iple çeker. 2000'li yılların ikinci yarısında gelir düzeyi yükselirken faiz oranlarının düşmesi konuta olan talebi artırınca, bu 'maketten satış' uygulaması iyice yoğunlaşmıştı. 

Ancak son birkaç yılda işler değişmeye başladı. Ekonomideki durgunluk yüzünden talep azalırken markalı konut projelerindeki artış nedeniyle konut arzı ise iyice yükseldi. Böylece tüketiciler bitmiş ya da bitmek üzere olan, hemen ya da kısa bir süre sonra oturabilecekleri konutları bulabilmeye başladı. 


Biz de bu olgudan yola çıkarak, konut sahibi olmak isteyenler için hemen veya altı ay içinde teslim edilecek projeleri ve sundukları ödeme kolaylıklarını araştırdık. Yaptığımız araştırma sonucunda. Ağaoğlu'ndan İnanlar İnşaat'a kadar markalı konut üreticilerinin, Beylikdüzü'nden Kartal'a, Levent'ten Tuzla'ya kadar farklı semtlerde yükselen 55 proje,sine ulaştık. 45 binin üzerinde konutun yer aldığı bu projelerde satışlar hala devam ediyor. Çalışmamızda ele aldığımız konut projelerinde fiyatlar bölgelere göre değişiyor ve m2 başına 2 bin TL ile 13 bin TL arasında seyrediyor. Bu projelerde, bir yıl ödemesiz ve yüzde 0,59 faizle 60 aya varan vade, kişiye özel kira öder gibi ödeme fırsatları gibi çeşitli ödeme kolaylıkları da sunuluyor. 


Bitmiş projeden ev almanın 4 faydası 


1) Bitmiş bir projeden ev almak projenin tamamlanmama ya da geç tamamlanma riskini ortadan kaldırıyor. 


2) Tamamlanmış konut alırken, evi gezmeniz, inşaat kalitesini incelemeniz, varsa projedeki diğer sosyal ve yardımcı tesisleri görmeniz mümkün. Bitmemiş bir projede bu veriler kağıt üstünde kaldığı için, projenin bitmiş hali her zaman beklentileri karşılayamayabiliyor. 


3) Bitmiş bir projede, içinde oturmak veya kiraya vermek şeklinde, konutun hemen kullanımı mümkün olurken, bitmemiş bir projede, eğer inşaat döneminde kiradaysanız konut taksiti ile birlikte kira da ödüyorsunuz. 

Yatırımı kiralamak için düşünüyorsanız ancak inşaat bittikten sonra kira geliri elde edebilirsiniz. 


4) Bitmiş bir konutta ekspertiz yaptırarak, yasal zorunluluklara uygun yapılıp yapılmadığını, konutun fiyatının rayiçlere uygun olup olmadığını da kontrol edebilirsiniz. 

Bitmemiş bir konut ise fiyat açısından daha avantajlı olabiliyor. 



YAP-SAT'A GERİ DÖNÜŞ 

Markalı konut projesi sayısındaki artış, Tüketiciyi Koruma Kanunu ile konut satışına yönelik yeni tedbirlerin alınması, tüketici satın alma eğilimlerinin değişmesi gibi nedenlerle önümüzdeki dönemde eskiden olduğu gibi projeyi yapıp satma yani 'yap-sat' döneminin geri geleceğine dikkat çekiliyor. 

İnsanların proje bolluğundan dolayı son dönemde konutu görüp alma eğiliminde olduklarını belirten Aydoğan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Aydoğan, "Bağdat Caddesi'nin eski müteahhitlerinden biri olarak artık projelerimizi geçmişte olduğu gibi 'yap-sat' usulüyle satmaya başladık. Maketten satış yani 'sat-yap' döneminin geride kaldığını, önümüzdeki dönemde 'yap-sat' satışların artacağını düşünüyorum" diyor.  Türkiye'de artık kendini kanıtlayan birçok konut markası olduğunu, tüketicilerin bu markalara güvendiklerini ancak yine de alacakları ürünü görmeyi tercih ettiklerini belirten İrfan Aydoğan, proje sayısındaki artışla birlikte tüketicilerin de seçiciliğinin arttığını, 'ne yaparsam satar' mantığının artık işlemediğini vurguluyor. 


FİYATLAR ARTAR MI? 

Şu anda İstanbul'da ortalama m2 fiyatları 2 bin 500 TL'nin üzerine çıkmış durumda. 2015 yılında konut fiyatlarının yüzde 15-20'ler seviyesinde artması bekleniyor. Uzmanlar, önümüzdeki dönemde konut fiyatlarının artması yönünde beklentilerini dile getirirken, konut talebi olan tüketicileri fiyat artışı gerçekleşmeden taleplerini karşılamaları konusunda uyarıyor. Özellikle Tüketiciyi Koruma Kanunu'nun maketten satışı yasaklaması, tüketicilere cayma hakkı tanıması, noter kanalıyla satışı zorunlu kıl ması gibi uygulamaları ile inşaat şirketlerine maliyet artıncı zorunluluklar getirmesi de fiyatları yukarı taşıyacak unsurlar olarak gösteriliyor.  Önümüzdeki dönemde Marmaray, metro, hızlı tren, Üçüncü Köprü gibi ulaşım projelerinin hayata geçmesi ile birlikte Sarıyer, Çekmeköy, Güneşli, Maltepe, Tuzla gibi semtlerde ortalama m2 fiyatlarının daha da yukarı gitmesi bekleniyor. 


Bu arada konutta balon riski de çok konuşulan konular arasında. İstanbul'daki proje sayısındaki fazlalıktan yola çıkarak balon riski olup olmadığını danıştığımız TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, sektörde balon riskinden çok doğru yerde doğru proje ve doğru fiyatlama yapamayan konut üreticilerinin satış sıkıntısı yaşadıklarını vurguluyor. 



YATIRIMA AYRI PROJE 

Gayrimenkul projelerinin m2 fiyatlarının yükselmesine paralel olarak prim potansiyelinin azalması ve amortisman süresinin uzaması, yatırımcıların taleplerini azaltıyor. Bazı bölgelerde amortisman sürelerinin 17 yıla kadar uzadığı belirtiliyor. Bu nedenle inşaat şirketleri yatırımcılar için kira garantili yeni konseptler geliştirerek talebi canlı tutmaya çalışıyor. 


Api Group Türkiye CEO'su Alper Apaydın, yatırım amaçlı alınacak gayrimenkulerin kira getirişi yüksek projelerden seçilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Apaydın önümüzdeki dönemde kira garantili ya da işletmeye verilebilcek tarzda yeni yatırım konseptleri ortaya çıkacak. İnsanlar gayrimenkul alırken yatırım için farklı, oturmak için farklı kriterleri göz önünde bulunduracaklar diyor. İşte hemen teslim projeler!


My World Europe 

My Towerland

My Home Maslak 

Andromeda Gold

Tema İstanbul

Eclipse Maslak

Vadi İstanbul

Aydoğanpark Tuzla

Caddepark Erenköy

Prime Tower

Astro Beylikdüzü

Viaport Venezia

Kaya City

Vazo Kule

Asmalı Sokaklar

Demir Romance

Mahal Sancaktepe

Mahal Sancaktepe Ada

Ritim İstanbul 

Dumankaya Mix

Dumankaya Horizon

Ahenk İstanbul

Batışehir

Marmaroom

Mai Residence

Eyüp Park

Güneşli Park Gardenya

Kavaklı Konakları

Eyüp Palas

Sofa Palas

Sofa Batışehir

Future Park

Bizim Evler 5

TerraceMix

Terrace Tema

Terrace Vadi

Sağlık Kent

216 Butik Çekmeköy

Sembol İstanbul

Cornerlife Güneşli

Keten Çırağan

Panaroma Life

Spradon Vadi

Kartall Mesa

Merkez Zekeriyaköy

Nşehir

Nmerkez

Ncity Esenyurt

Ntown

Espodon Residence

Coridor

Evora İstanbul

Mall Of İstanbul

Toya Vista

İnnovia 4

İnnovia Ispartakule 



Ekonomist 



Geri Dön