25 / 04 / 2024

Her 4 konuttan biri zorunlu deprem sigortası yaptırdı!

Her 4 konuttan biri zorunlu deprem sigortası yaptırdı!

Dask Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) olarak bu yıl Zorunlu Deprem Sigortası kapsamına giren yaklaşık 13 milyon konuttan 3,3 milyonuna sigorta teminatı sunduklarını açıkladı



5 yıl öncesine göre poliçe adedinde yüzde 50 oranında bir artış yakaladıklarını belirten Yazıcı, 'Her 4 konuttan 1'ini güvenceye aldık. 2011 yılının hem sigortacılık sektörü hem de DASK açısından önemli bir büyüme yılı olacağını düşünüyoruz. Orta vadede sigortalı konut sayısını 5,5 milyona çıkarmayı amaçlıyoruz' diye konuştu. Dask Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, Zorunlu Deprem Sigortası uygulamaya girmeden, yani 2000 yılından önce deprem teminatı bulunan konut sayısı 500 bin düzeyindeyken bugün bu rakamın 3,3 milyona ulaştığını söyledi.

20 MİLYON TL TAZMİNAT ÖDEDİ

Son 10 yılda gerçekleşen 300 depremde zarar gören Zorunlu Deprem Sigortalı konutlara 20 milyon TL'yi aşan tazminat ödemesi yaptıklarını anlatan Selamet Yazıcı, 'Bu ödemelerin yüzde 97'si kısmi hasarlar için yapıldı. Dask'in tek bir hasarda ödeme gücü, kendi kaynakları ve reasürans korumasıyla birlikte 4,5 milyar TL'ye ulaştı. Dask böylece geçen on yılda oluşturduğu kurumsal ve mali kapasite ile dünyanın en büyük sigorta havuzlarından biri haline geldi. Bu, kurumumuza olan güveni daha da arttırdı' diye konuştu.

Dask Başkanı Yazıcı, 'Deprem eğitimini süreklilik arz etmesi gereken bir çalışma olarak gördüğümüz için 201'de halkı bilinçlendirme faaliyetlerine hız kesmeden devam edeceğiz. Fay Hatları TIR'ını bahar aylarında Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde üçüncü yolculuğuna çıkarmayı planlıyoruz' dedi.
Akşam

Konuyla ilgili   basında yer alan diğer haberler

'4 konuttan biri depreme karşı teminat altında'

1999 Marmara depreminin ardından, depremlerin neden olduğu can kayıplarını ve maddi zararları azaltmak için bir dizi önlem alındı. Bu doğrultuda konutları depremin vereceği maddi zararlara karşı güvenceye almak için zorunlu deprem sigortası sistemi MİM geliştirildi. DASK da 2000 yılında bu sistemin yürütme sorumluluğuyla Hazine Müsteşarlığına bağlı olarak kuruldu. Zorunlu deprem sigortasıyla deprem ve deprem sonucu meydana gelebilecek yangın, infilak ve yer kaymasının konutlarda doğrudan neden olacağı maddi zararları teminat altına alıyoruz. Böylece depremlerin ardından oluşan maddi zararın hem konut sahibine hem de ülke bütçesine yük olmasının engellenmesi amaçlıyor. Bu yıl kasım sonu itibariyle zorunlu deprem sigortası kapsamına giren yaklaşık 13 milyon konuttan 3.3 milyonu yani yüzde 25'i sisteme dahil edildi. Zorunlu deprem sigortası uygulamaya girmeden önce konut paket poliçeleriyle sigorta güvencesine alınmış sadece 500 bin konut vardı. 2010 yılı başı itibariyle bu sayı yaklaşık 2 milyona ulaştı. Zorunlu deprem sigortası poliçesi sayısı ise daha yüksek bir artışla 3.3 milyon oldu. Bu artış, konut paket poliçelerinin satışına da olumlu yansıdı. Son beş yıla kıyasla poliçe adedinde yaklaşık yüzde 50 yakalandı. Böylece kapsam dahilindeki her 4 konuttan l'i güvence altına alınmış oldu. DASK, kuruluşundan bugüne kadar yaklaşık 300 hasar yapıcı depremde 11 binden fazla zorunlu deprem sigortası poliçesi sahibine 20 milyonu aşan tutarda tazminat ödemesi yaptı. DASK'tan en çok hasar ödemesi alan il, 9 milyon TL ile  İzmir  oldu. Bu tazminat ödemelerinin yüzde 97'si kısmi hasarlar için yapıldı. Orta vadede sigortalı konut sayısının 5.5 milyona çıkarılması hedefleniyor. Bolu, yüzde 55 zorunlu deprem sigortası oranıyla başı çekiyor. Yüzde 51'le Düzce ikinci, yüzde 43'le Yalova üçüncü, yüzde 42'yle Muğla dördüncü sırada. Diğer illere göre daha düşük risk seviyesindeki bir bölgede yer alsa da geçen yılkı depremler Ankara'da da sigortalılık oranını artırdı. İlin eğitim seviyesinin yüksekliği de bu oranda etkili oldu. Ankara, yüzde 41'le beşinci sırada. Deprem riski yüksek illerimizden İstanbul ve İzmir'de ise henüz arzu ettiğimiz seviyeye ulaşamadık. İstanbul, yaklaşık yüzde 36'lık sigortalılık oranıyla Türkiye ortalamasını aşsa da İzmir yüzde 25'te kaldı...
Para


Geri Dön