25 / 04 / 2024

Her üç Zorunlu Deprem Sigortası'ndan biri mecburi!

Her üç Zorunlu Deprem Sigortası'ndan biri mecburi!

Türkiye'de her üç Zorunlu Deprem Sigortasından biri, konut kredileri aracılığıyla, yani 'mecburen' yapılıyor. Çünkü konut kredisi kullanabilmek için Zorunlu Deprem Sigortası'nın yaptırılması mecburi tutuluyor



Türkiye'de her üç Zorunlu Deprem Sigortasından biri, konut kredileri aracılığıyla, yani 'mecburen' yapılıyor. Çünkü konut kredisi kullanabilmek için Zorunlu Deprem Sigortası'nın yaptırılması mecburi tutuluyor.

Karşılaştırma sitesi Enuygun.com'un analizine göre, Türkiye'de her üç Zorunlu Deprem Sigortası'ndan (ZDS) biri, konut kredileri aracılığıyla yapılıyor. Konut kredisi kullanımı sırasında kredinin teminatları arasında yer alan ve yaptırılması mecburi tutulan Zorunlu Deprem Sigortası uygulaması, Türkiye'de ZDS poliçe sahiplik oranına önemli katkıda bulunuyor. Analizde ayrıca, bu uygulama hariç tutulduğunda ZDS sahiplik oranının 2006'dan bu yana azaldığına dikkat çekiliyor.

Doğal Afet Sigortaları Kurumu ve Türkiye Bankalar Birliği verilerinden derlenen Enuygun.com analizine göre, Türkiye'de 2010 sonu itibarıyla ZDS poliçe sayısı 3 milyon 316 bin iken aynı anda bankalara konut kredisi borcu olan ve kredi vadesi boyunca mecburen her yıl ZDS yaptırmak zorunda olan 1 milyon 82 bin kişi bulunuyor. Ayrıca 2010 yılında kullandırılan 452 binden fazla konut kredisinin ZDS poliçe sayısının azalmasını engellemeye yetmediği görülüyor.
Cumhuriyet


Geri Dön