28 / 03 / 2024

Hevsel'deki yıkıma yargı freni!

Hevsel'deki yıkıma yargı freni!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Dicle Vadisi ve Hevsel Bahçeleri'nde geri dönüşü imkânsız doğa katliamına yol açacak olan "Yapı Rezerv Alanı" kararı, mahkeme tarafından iptal edildi



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Dicle Vadisi ve Hevsel Bahçeleri'nde geri dönüşü imkânsız doğa katliamına yol açacak olan "Yapı Rezerv Alanı" kararı, mahkeme tarafından iptal edildi. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Dicle Vadisi ve Hevsel Bahçeleri'nde geri dönüşü imkânsız bir doğa katliamına yol açacak olan 'Yapı Rezen' Alanı' kararı, mahkeme tarafından iptal edildi. Fakat İl Toprak Koruma Kurulu'nun Hevsel Bahçeleri'ndeki 7 bin 517 dönümlük arazinin tarım arazisi niteliğinden çıkartılması yönündeki kararının bakanlıkta halen onay bekliyor olması yine de tehlikenin tam olarak geçmediğinin bir göstergesi. 


Belediye dava açmıştı 


DÎHA'nın haberine göre, Diyarbakır'ın güneybatısında yer alan ve kentin yeşil alanıyla hem akciğeri, hem besin kaynağı hem de simgesi olan Dicle Vadisi ve Hevsel Bahçeleri'nde geri dönüşü imkânsız doğa katliamına yol açacak "Yapı Rezerv Alanı" kararı, mahkeme tarafından iptal edildi. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 23 Ağustos 2013'te aldığı kararla bin 100 hektarlık alanı imara açmıştı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ise bu karar üzerine "yürütmenin durdurulması" talebiyle mahkemeye başvuruda bulunmuştu. 


'Dünya mirası olmalı' 


Başvuru, Dicle Vadisi ve Hevsel Bahçeleri'ne ilişkin UNESCO Dünya Mirası'na adaylık sürecinin devam etmesinin yanı sıra alanın yapılaşmaya elverişli olmadığı, imar planları ile birlikte kentin tarihi ve kültürel değerlerinin dikkate alınmamasından yola çıkılarak yapılmıştı. 


Açılan davaya bakan Diyarbakır 1. Bölge İdare Mahkemesi, geçtiğimiz günlerde konuya ilişkin kararını verdi. Mahkeme dosya ekindeki bilgi ve belgelerden yola çıkarak söz konusu alanın "imar planlan ve üst ölçekli çevre düzeni planlarında yeşil alan olarak kaldığı, ancak bakanlık tarafından yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak istenen alanın yerleşime açılmaya elverişli olmadığı" kanaatine vardı. 


Hevsel Bahçeleri'nde Dicle Üniversitesi ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yapılan ağaç kıyımını protesto etmek amacıyla mart ayında ağaç nöbeti başlatılmıştı.  Nöbette bir heyet oluşturularak Diyarbakır Valisi ile görüşme yapılmıştı. Nöbet 20'nci gününe girerken, Valilik konuya ilişkin ilgili kurumlara bir yazı göndererek ağaç kesimini durdurduğunu açıklamıştı. 


BirGün


Geri Dön