25 / 04 / 2024

Hibe edilen evin tapu masrafı!

Hibe edilen evin tapu masrafı!

Bir malın mülkiyetinin, karşılık olmadan bir bedel ödenmeden başkasına devredilmesi işlemi hibe olarak karşımıza çıkıyor. Peki, hibe edilen evin tapu masrafı ne kadar? İşte, hibe tapu masrafı!



Hibe edilen evin tapu masrafı!

Bir karşılık olmadan, bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesi işlemine hibe deniyor. Reşit olmayan kişiler, zihinsel özürlüler, reşit olmuş ancak temyiz kudreti olmayanlar, kanuni temsilcilerinin izni olsa dahi bağış yapamıyor. 


Vasiler; vesayeti altındaki kişinin malını bağışlayamıyor. Veliler; velayeti altındaki küçüklerin malını bağışlayamıyor. Küçük ve kısıtlılar kendilerine yapılan bağışı kabul edebiliyor. Ancak veli ya da vasi, küçük veya kısıtlıyı bu bağışı kabulden men edebiliyor.


Bağışı yapan kimse, bağışı kabul eden kimseye bir takım mükellefiyetler yükleyebiliyor. Bunlar bir şeyi yapma şeklinde olabileceği gibi bir şeyi yapmaktan kaçınma şeklinde de olabiliyor. 


Bağışta bulunacak kişi, gayrimenkulü çocuklarından birine ya da eşine bağışlaması halinde; diğer mirasçıların da saklı pay hakkı söz konusu oluyor. Diğer mirasçıların bu duruma itiraz etme hakkı bulunuyor.  Bu durumda saklı pay hakları bağışlanamadığı için bu hakları korunuyor.


Bağış rücu şartı ile de yapılabiliyor. Rücu şartı ile bağış; bağışı kabul edenin bağışı yapandan önce ölmesi halinde, mülkiyetin bağışı yapana geri dönmesine rücu şartı olarak ifade ediliyor. Hibe tapu işlemleri için bazı belgeler gerekiyor. Bu belgeler aşağıda yer alıyor;


1. Bağışlanacak taşınmaz mala ait tapu senedi

2. Bağışlayan ve bağışı kabul edenlerin fotoğraflı nüfus cüzdanları,

3. Bağışlayanın bir, bağışı kabul edenin iki adet, son altı ay içinde çekilmiş fotoğrafları.

4. Akitte taraflardan biri veya ikisi vekil, vasi, kayyım ve kanuni temsilci ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge.

5.Söz konusu taşınmaz mala ait, ilgili Belediyeden Emlak beyan değerini gösteren belge.


Hibe edilen evin mali yönü!

1. Bağışlanan taşınmaz malın belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere beyan edilen değeri üzerinden 2014 yılı için  68,31 oranında tapu harcı, bağışı kabul edenden tahsil ediliyor. Bu oran 2015 yılında yeniden belirlenecek. 

2. Ayrıca taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestiriliyor. 

3. Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor. 


Hibe edilen mal bozulur mu?



Öznur YASLI


Geri Dön