19 / 03 / 2024

Hibe şartlı olarak yapılabilir mi?

Hibe şartlı olarak yapılabilir mi?

Hibe, bir bedel veya başkaca bir karşılık alınmaksızın bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesi işlemine deniyor. Peki, hibe şartlı olarak yapılabilir mi? Rücu şartlı hibe olur mu?



Hibe şartlı olarak yapılabilir mi?

Tapu dairesinde yapılabilen işlemler arasında hibe de yer alıyor. Hibe, bir bedel veya başkaca bir karşılık alınmaksızın bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesi işlemine deniyor.


Hibe işleminin yapılabilmesi için bazı koşullar aranıyor. Reşit ve mümeyyiz olmayan kişiler kanuni temsilcilerinin (veli veya vasinin) izni ile dahi bağış yapamıyor.


Vasi, vesayeti altındaki kimsenin malını bağışlayamıyor. Anne-baba da velayetleri altındaki küçüğün malını satabildiği halde bağışlayamıyor. Peki, hibe şartlı olarak yapılabilir mi?


Borçlar Kanunu gereğince rücu şartı ile bağış yapılabiliyor. Buradaki rücu şartı, bağışı kabul edenin bağışı yapandan önce ölmesi halinde, taşınmazın mülkiyetinin bağışı yapana (eski malike) geri dönmesidir. 


Bu rücu şartı tapusicilinin şerhler sütununa " ... lehine bağıştan rücu şartı vardır. Tarih - yevmiye" şeklinde şerh edilir. Bu işlemden bağış harcı dışında harç alınmaz. Şerhler sütunundaki rücu şartı taşınmazın devrine veya herhangi bir hakla kısıtlanmasına engel değildir.



Arazi hibe harcı 2016!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön