19 / 03 / 2024

Hibe senedi örneği!

Hibe senedi örneği!

Taşınmaz malların tapusu satılabildiği gibi hiçbir bedel almaksızın hibe de edilebiliyor. Hibe işlemi rücu şartlı olarak da yapılabiliyor. Peki, hibe senedi nasıl hazırlanır? İşte hibe senedi örneği..



Hibe senedi örneği!

Taşınmaz malların tapusu satılabildiği gibi hiçbir bedel almaksızın hibe de edilebiliyor. Bir bedel veya başkaca bir karşılık alınmaksızın bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesi işlemine hibe deniyor.


Bu işlemin de yapılabilmesi için gerekli belgelerin temin edilmesi ve tapu hibe harcının da ödenmesi gerekiyor.


Hibe işlemi rücu şartlı olarak da yapılabiliyor. Buna göre, bağışı kabul edenin bağışı yapandan önce ölmesi halinde, taşınmazın mülkiyeti bağışı yapana (eski malike) geri dönüyor. Hibe senedi örneği şu şekilde sıralanıyor.


Resmi Senedin Yazım Örneği


BİR TARAFTAN : .............. : .......... oğlu (Vergi No:..)

DİĞER TARAFTAN : ............ : ............ oğlu (Vergi No:..)

aşağıdaki hususlarda anlaşmışlardır.


.......... ili ........... Mahallesinde ...... ada, .... parsel sayılı ....... m2 miktarlı bağın tamamı ............. adına kayıtlı iken;malik gayrimenkulün tamamını ...........'a Borçlar Kanununun 242. Maddesine göre rucu şartı ile bağışladığını, bağış lehtarı lehine tescilini istediğini; .............'da bu rucu şartı ile bağışı aynen kabul ettiğini ve adına tescilini istediğini, bu taşınmazmalın bu güne kadar olan emlak vergilerinin ödenmesinden taraflarının müteselsilen sorumlu olduklarını,taraflarca tapu harcına harca esas olmak üzere gösterilen değerin bu taşınmazmalın emlak vergisi değerine yeniden değerlendirme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki fark için ödenmesi gereken harçların V.U.K. gereğince taraflarından cezalı olarak tahsil edilmesini kabul ettiklerini birlikte ifade ve beyan ettiler.




Tapuda hibe harç oranı 2016!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön