18 / 04 / 2024

Hidrofor, asansör, yangın merdiveni hangi binalarda zorunludur?

Hidrofor, asansör, yangın merdiveni hangi binalarda zorunludur?

Hidrofor, asansör, yangın merdiveni gibi bina gereçleri bazı binalarda zorunlu tutuluyor. Peki hidrofor, asansör, yangın merdiveni hangi binalarda zorunludur?



Hidrofor, asansör, yangın merpeni hangi binalarda zorunludur?

Hidrofor, asansör ve yangın merpeninin hangi binalarda zorunlu tutulduğu sorusunu yanıtlamadan önce, bunların ne işe yaradığını açıklayalım:


*Hidrofor: Hidroforlar su basıncının yetersiz kaldığı her yerde kullanılan su basınçlandırma sistemleridir. Çoğunluğu elektrikle çalışan bu sistemler, bir yerde depolanmış suyu emiş yaparak çalışmaktadır. Musluklarımızdan akan suyun basıncını arttırır.


*Asansör: dikey olarak yük ve insan taşımada kullanılan bir araçtır. Asansör olmasaydı, yüksek yapı ve gökdelenlere de talep olmazdı.


*Yangın merpeni: Yapıların dışında, bir kattan diğerine çıkmayı sağlayan itfaiyecilerin yangında ve kurtarma işlerinde kullandıkları merpendir.


Peki, hidrofor, asansör, yangın merpeni hangi binalarda zorunludur?

*Hidrofor; Dört ve dört kattan fazla katlı binalarda su deposu ve hidrofor bulundurulması zorunludur. 


*Asansör; Yüksekliği 17 metreyi geçen ve beşten fazla katı bulunan binalarda zemin kattan son kata kadar T.S.E. yönetmeliğinin şartlarına uygun asansör yapılması zorunludur. 


*Yangın merpenleri; On kat veya daha fazla katlı binalarda bir genel merpen, 20’den fazla konutun faydalandığı binalarda ise yangın merpeni yapılması zorunlu tutuluyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön