25 / 04 / 2024

Hikmet Çinçin: Hükümet istihdam vergi yükünü kaldırmalı!

Hikmet Çinçin: Hükümet istihdam vergi yükünü kaldırmalı!

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, hükümetin istihdam üzerindeki vergi yükünü azaltması halinde işsizliğin azalacağını söyledi



Çinçin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Hanehalkı İşgücü Araştırma´sını, "2010 Haziran Dönemi Sonuçları (Mayıs, Haziran, Temmuz 2010)" açıkladığını, Türkiye´de istihdam edilenlerin sayısının geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 541 bin kişi artarak, 23 milyon 488 bin kişiye yükseldiğini kaydetti.

İşsizliğin yüzde 13´ten, 10,5´e düşmesinin sevindirici bir gelişme olduğuna dikkati çeken Çinçin, şöyle devam etti:
"İşsizlik rakamları halen çift rakamlı sayılarda. Hükümet istihdam üzerindeki vergi yüklerini azaltırsa işsizlik oranları tek rakamlı sayılara geriler. Ekonomide gözle görünen somut canlanma, istikrarlı büyüme işaretleri bizi mutlu ediyor. Sivil toplum kuruluşları ve hükümet, üretim, ihracat ve istihdam konusunda el ele verirse işsizliğin üstesinden gelinir."

Hatay Sanayici İşadamları Derneği (HASİAD) Başkanı Yahya Kemal Nalçabasmaz, krizin akut döneminin sona erdiğini, ülkede ekonominin rayına oturduğunu kaydetti.

Sanayicilerin en büyük sorunun "nitelikli eleman" olduğunun altını çizen Nalçabasmaz, şunları söyledi:
"Son 10 yılda köyden kentte rekor düzeyde göçler oldu. Bu nedenle nitelikli elaman bulmakta zorlanıyoruz. Endüstri meslek liseleriyle işbirliği yaparak hem Avrupa Birliği fonlarından gelen hibelerle hem de kendi çabalarımızla gençlerin sanayi kuruluşlarında istihdam edilecek şekilde yetişmelerini sağlıyoruz. Hükümetin de bu yolda çalışmalarını destekliyoruz. İşsizlik rakamlarının 2,5 puan düşmesi elbette sevindirici. Ekonomide büyüme hızı da aynı oranda düzeliyor. Dileğimiz işsizlik oranının tek rakamlara düşmesidir."

Hatay Genç İşadamları Derneği (HAGİAD) Başkanı Aykut Özbuğday da işsizlik oranlarının düşmesini "mevsimsel ve dönemsel" olarak değerlendirerek, "Bu durumun kalıcı olmasını arzu ediyoruz" dedi.

Yaz döneminde birçok sektörün geçici işçi çalıştırdığına dikkati çeken Özbuğday, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"2010 Haziran döneminde Türkiye genelinde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 518 bin kişi azalarak 2 milyon 751 bin kişiye düşmesi bizi sevindirdi. Büyüme rakamları ile işsizliğin düşmesi en fazla iş dünyasını mutlu eder. Ancak, işsizliğin 2,5 puan düşmesi de bizi şaşırttı. İstihdamın sektörel kompozisyonuna bakıldığında, tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 0,2, sanayi sektörünün payı 1,2 puan, inşaat sektörünün payının 0,1 puan arttığı, buna karşılık hizmetler sektörünün payının ise 1,6 puan azaldığı gözlendi.

İşsizlikte düşüşü dönemsel görüyoruz. Özellikle tarım kesimindeki işsizlik bizi endişeye düşürüyor. Dileğimiz, ekonomik büyümenin lokomotifi olan tarım, inşaat, imalat, denizcilik ve balıkçılıktaki işsizliğin kalıcı politika ve çözümlerle tek rakamlara düşmesidir."
AA


Geri Dön