19 / 04 / 2024

Hilmi Türkmen: Üsküdar 3 kat büyüyecek!

Hilmi Türkmen: Üsküdar 3 kat büyüyecek!

Göreve geldiği 2 yılda Üsküdar'a 200 eser kazandırdığını söyleyen Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, "Mega projeler sayesinde Üsküdar'ın taşı toprağı artık yakut. Biz belediyeciliği, kendimizi halkın yerine koyarak yaparız'' dedi.



Üsküdar Başkanı Hilmi Türkmen, "Mega projeler sayesinde Üsküdar'ın taşı toprağı artık yakut. Ben vatandaşa 'Arsanızı asla satmayın' diyorum. Sadece taşımız, toprağımız değil, bizim insanımız da değerli. Garibanın onurunu ezdirmeyiz. Biz belediyeciliği, kendimizi halkın yerine koyarak yaparız'' diyor.



Belediye başkanlığında ilk döneminiz. 2 yılda vatandaşa ve Üsküdar'a ne kazandırdınız? 


2 yıl çok hızlı geçti. Daha önceki dönemlerde başkan yardımcılığı yaptığım için adaptasyon sorunu yaşamadım. İnsanlar bizi, biz insanları, belediye teşkilatını yakından biliyoruz. 2 yıl içinde Üsküdar'a 200 eser kazandırdık şeklinde bir kitapçık yayınladık. Hepsi belgeli fotoğraflı kayıtlı projelerimiz. 


Memnuniyet oranı ne? 


Kamuoyu anketlerinde Üsküdar halkına da sorduğumuzda görüyoruz ki bir teveccüh var. Seçimdeki oy oranımızın üzerinde bir yükseliş var. 


ULAŞILABİLİR BAŞKAN 


Seçim öncesi "En büyük vaadim 'ulaşılabilir başkan' olmak' halkın yerine koyarak yaparız" diyor diyordunuz. Başardınız mı? 


Kesinlikle doğru. Halkın en çok şikâyetçi olduğu konu ulaşamamak. Dokunulur başkan, ulaşılabilir bir başkan olabilmek konusunda mesafe kat ettik. Yeterli mi? Değil maalesef, çok daha iyi olabilir. 


Belediyecilik anlayışınız nasıl? 


Empatiye çok önem veriyorum. Çalışma arkadaşlarıma da sürekli bunu öneriyorum. "Ben vatandaş olsam belediyeye gelsem, belediyedeki herhangi bir müdür, eleman ya da şefin bana nasıl davranmasını isterdim?" sorusunu kendinize sorun. Ona göre hareket edin. 


YENİ MEYDANLAR GELİYOR 


Üsküdar'ın trafiğinde bir adım ilerlemek mümkün değil. Buna çare için meydan projesi yapıyorsunuz. Nedir son durum? 


Üsküdar'ın bu dönemde iki tane önemli konusu ve mega projeleri var. Birisi meydan meselesi, diğeri ise kentsel dönüşüm konusu. Üsküdar Meydanı aslında tüm İstanbul'un en kolay ulaşılabilir meydanı. Marmaray, Boğaz Köprüsü, şimdi Avrasya Tüp Geçit projesi (Harem-Yenikapı arası). Üsküdar Çekmeköy Metro Hattı bu yıl sonu hizmete giriyor. Dolayısıyla tam bir ulaşım aksı burası. Bu merkezi biz seçim öncesinde 3 kat büyüteceğimizi söyledik. Gerçekten de projemiz hızla ilerliyor. Harem-Üsküdar arası Salacak sahil düzenlemesi, Üsküdar Meydanı düzenlemesi ve Üsküdar-Beylerbeyi düzenlemesi projelerinde son aşamadayız. Üsküdar Meydanı derken hemen sahilde Marmaray'ın çıkış noktasının olduğu yeri kastetmiyorum. Orası ana meydan, sahilde denize dolgu alanı da var. projemiz kuruldan geçti. İhale aşamasında. Aynca bizim iki tane daha meydanımız var. Bu meydanlar daha küçük. Biri şu anda eski belediye binamızın olduğu alan, yandaki iş hanları ve katlı otopark dahil bu bölgeyi yıkacağız. Sonra altı 1000 araçlık oto park, üstü meydan olacak. 


İLK AKILLI METRO 


Marmaray, metro, Çamlıca Camisi, emlak artış değerini nasıl etkileyecek? 


İstanbul'un taşı toprağı altın diyoruz ya. Üsküdar'ın taşı toprağı yakut. Ulusal ve uluslararası ölçekteki mega projeler hep Üsküdar'da. Örneğin Boğaziçi Köprüsü, Marmaray, Avrasya Tüp Geçit, Ümraniye-Çekmeköy Metro Hattı... Ümraniye-Çekmeköy hattı ilk akıllı metro olacak. Makinist yok. Çamlıca Camisi inanılmaz! Kıymetlendirecek bölgeyi inanç turizmi açısından. Dünyanın her Mahalle hayatı devam edecek yerinden insanlar gelecek görecek bu camiyi. 


Peki kentsel dönüşüm ne durumda? 


Bakın ben vatandaşlarıma diyordum ki; "Asla yerinizi satmayın.'' İnşaat işleri sizin zannettiğiniz gibi çok pahalı bir iş değil. İnşaat işlerinde en pahalı kalem arsadır. Arsa da sizin zaten. 


Dolayısıyla siz en pahalı işi aşmış durumdasınız. Sizin bu arsanızdan niçin başka birileri zenginleşsin? 


Siz zenginleşin. Yerinde dönüşümdeki amacımız da budur. Arsanız 1 TL ise şimdi 15 TL ediyor. Gelin bir araya, parsel bazında kurun bir kooperatif, yapın inşaatınızı. Eğer siz bu işler ile uğraşamayız diyorsanız gelin sizi  TOKİ  ile anlaştıralım. Bugün bölgede kaçak dairelerin fiyatları şu anda normalde para etmez 100 bin TL diyelim. Yarın dönüşüm sonucunda elde edeceğiniz bir dairenin değeri 1 milyon TL'dir. Bir daireyi 200 bin TL'ye mal edersiniz ama 1 milyon TL değerinde bir daireniz olur. Yerinde dönüşüm derken "Arsanızdan zenginleşin" diyoruz. Bu bizim kırmızı çizgilerimizden birisi. İkincisi otoparksız proje asla yok. Üç siteleşmek yok. 


Niye siteleşmeye karşısınız? 


Çünkü mahalle hayatından ve ortak yaşamdan memnunuz. Bir köy ya da mahalle meydanını düşünün, bu meydana bütün caddeler ve sokaklar açılıyor ve insanlar birbirlerini görüp selamlaşıyorlar birbirlerini tanıyorlar ama sitede dört duvar arasında yaşıyoruz dışarıdan soyutlanıyoruz. Hayır, Üsküdar'ın mistik bir havası var onu bozamayız. 


VALİDEBAĞ'DAN VAZGEÇMEYİZ


Estetik bir Üsküdar için çalışmaya devam 


Validebağ meselesi çok tartışıldı. Neden halkı karşınıza aldınız Sayın Başkan? 


Orada bize çok büyük haksızlık yapıldı. "Validebağ'da yeşil katlediliyor, cami yapılıyor" diye bir şey yok. Cami, Validebağ'ın dışarısında, koru ile hiçbir alakası yok. Cami yaptığımız alan tamamen belediyemizin tapulu malı. Aynca bir sitenin yasal olmayan bir şekilde açık otopark olarak kullandığı bir alandı. 


Niye öyle algı yaratıldı peki? 


Ben de bilmiyorum. Bir kıvılcım yakalar mıyız diyerek tabii ki çok uğraştılar. Şu anda camimiz ibadete açıldı. Mahalleli ve site sahipleri çok mutlu. 


Bölgede 26 cami olduğu söyleniyor... 


Alakası yok. Bu camiden önce millet Cuma namazlarını bir marketin alt katında, bodrumda kılıyordu. Validebağ Korusu 354 dönüm. Şu anda sahibi yok. Biz Validebağ'ın ağaç planlarını yaptık. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi hazır. 6-7 bin civarında ağaç var. Biz 10 bin tane daha ağaç dikeceğiz. Bir tane ağaç kesmek yok. Orada bir derecik var. Onu azıcık ıslah edip gölet yapacağız. 


Harem otogarı Dudulu'yo taşınacak, bu Üsküdar'ı nasıl etkileyecek? 


Harem otogarını taşınması 20 yıldır konuşuluyor ama artık son yıla geldik, proje tamam. Harem muazzam bir sosyal donatı alanı haline gelecek. Yeşil alanlar, sosyal gezinti alanlan, piknik alanı, çocuk alanları gibi çok güzel projeler var. 


Yüzen bir tesis projeniz varmış... 


Bir ilke imza atıyoruz. Yüzen kültür merkezi, yüzen nikah sarayı... Gemimizin inşaatı sürüyor. 500 kişilik bir gemi. Boğaz'da bütün Üsküdar basta olmak üzere herkes gezecek ve görecek. Nikahlar, düğünler ücretli olacak ama buradaki diğer sosyal faaliyetlerin tamamı ücretsiz olacak. Seyir alanlan ve yürüyüş alanlan yapacağız. Bir metreküp bile beton kullanmayacağız. Köprüler ahşap. Bana Validebağ gönüllüleri gelin "Alın projeyi görün, bize öneri getirin'' dedik. Öneri bile getirmediler. Aramızdaki sorun iletişimsizlik. 


Birbirimizi ön yargılarla, kulaktan dolma, gerçek dışı bilgiler ile itham ediyoruz. Geçenlerde baktım 'Koruda yapılaşmaya hayır' diye bir imza kampanyası başlatmışlar. Dedim ki; "Ben de imza atabilir miyim?" "Emin misiniz?" dediler. "Evet" dedim. Ben de karşıyım yapılaşmaya. Üsküdar'da 2004'te AK Partili belediye olarak göreve geldiğimizde kişi başına düşen yeşil alan 4.2 metrekareydi. Bugün 8.2 metrekare. Hedefimiz 2019'da 10.2 metrekare. Bu nasıl yeşil düşmanlığı olabilir? Evlenen çiftlerin adlarına ağaç dikiyoruz. 'Adınıza fidan dikilmiştir' diye sertifika veriyoruz. Çöp toplamada dönüşüm prensibini uyguluyoruz. Bunları ayrıştırmakla bir günde 600 ağacı kesilmekten kurtarıyoruz. Kaç metreküp toprağı kirlenmekten kurtarıyoruz. Böyle bir anlayışı kimse çevre düşmanı ilan edemez. 


HUZURLU ÜSKÜDAR 


Üsküdar için en büyük hayaliniz nedir? 


Üsküdar'ın kadim mutlu şehir imajı var ya, bu imajı bozulmadan trafik yoğunluğu bakımından çok daha huzurlu ve estetik bir şehir haline getirmek istiyoruz. Örneğin Boğaz bölgesi komple kaçak yapı. Bu anlayışın değişerek güzel Üsküdar evlerinin yükselmeye başladığı bir ilçe hayal ediyorum. Fazla öyle yüksek katlı evler de yok. 4+2 kat, 4 kat evler. Öyle gökdelen gibi bir imar yok bizde olmayacak da zaten. Herkes huzurlu mahalleli komşularıyla böyle bir Üsküdar hayalimiz tabi ki... 


2019'da tekrar aday mısınız? 


Bu işler nasip işi. Alnımızın akıyla vaatlerini yerine getirmiş bir başkan olarak bu dönemi tamamlamak istiyoruz. Bizim siyasi anlamda öyle hırsımız yok. 





Alev Gürsoy CİMİN/Posta


Geri Dön