25 / 04 / 2024

Hilton Garden Inn Istanbul Golden Horn, Led Gold sertifikasını aldı!

 Hilton Garden Inn Istanbul Golden Horn, Led Gold sertifikasını aldı!

Çevresindeki doğa ve dokuya uygunluğu, binanın yerleşimi ve mimari süreciyle LEED kriterlerine göre projelendirilen Hilton Garden Inn İstanbul Golden Horn, dünyada sadece 15 otel projesinin sahip olduğu LEED Gold sertifikasının sahibi oldu





Su tüketiminden, güneş enerjisinin kullanımına, yapının geri dönüşüm aşamalarından, kullanılan malzemelere ve iç mekan kalitesine kadar bir çok noktanın değerlendirilmesi sonucu sahip olunabilen sertifika Türkiye’de ilk kez bir otele veriliyor. 


Hilton Garden Inn İstanbul’un yatırımcısı Amplio Emlak Yatırım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Alaeddin Babaoğlu ödül ile ilgili olarak şöyle konuştu:


Nefes alarak ortak paylaşım içinde bulunduğumuz çevremize katkıda bulunabiliyor olmak tarif edilmez bir duygu. Çevreye duyarlı olabilmek adına, yatırımımıza ilave 5 milyon dolar ekledik. Bu sertifikayı ülkemizde alan ilk otel olmamız da bizi heyecanlandırdı.



Yerel ekonomiyi desteklemek ve yakıt tüketimi kaynaklı çevre kirliliğini önlemek için proje maliyetinin yüzde 30’unu yerel malzemelerden tercih edilerek oluşturulan otel inşaatının yüzde 30’u geri dönüştürülmüş malzemelerden oluşuyor. 



Güneş ışınlarından faydalanabilmek, su tüketimini azaltmak gibi konulara yoğun olarak değinilen proje oluşturulurken, arsanın olağan şekli ele alınarak konumlandırılması ve arsaya oturtulması özel olarak planlandı. Güneş ışınlarını alma açısı değerlendirilerek, çatı bölümüne konumlandırılan solar paneller sayesinde sıcak su ihtiyacı 6 ay boyunca güneş enerjisi ile temin ediyor. 



LEED Sertifikası alınması aşamasında yapılan değerlendirmeler


1-Sürdürülebilir arazi ve alanlar:


İnşaat sonunda oluşan kirliliğin giderilmesi, verimli toprak erozyonunun önlenmesi, projelerin toplu taşıma, park ve bisiklet alanlarına yakın konumlandırılması, doğal hayatın korunması.


Hafriyat alanından çıkan kamyonların tekerleğindeki çamurların dahi temizlendiğini projenin İstanbul’un kalbi Haliç’te yer alıyor olması da önemli bir nokta olarak göze çarpıyor. 


2-Su kullanımında verimlilik:


Yağmur sularının kullanılması, %40 su tasarrufu, tuvaletlerde az su kullanılması, kaynakların korunması.


Su tüketimini azaltmak için, peyzaj alanlarında az su tüketimine önem verildiği otel projesinde, yerel ve ortam koşullarına adaptasyon özelliği olan bitkiler tercih edildi. Verimli bir sulama sistemi kullanılarak da sulamada yüzde 67 oranında su tasarrufu sağlanıyor.


3-Enerji ve atmosfer:


%30-50 enerji tasarrufu, güneş enerjisinden yararlanılması, binanın güneş ışığı alabilme konumu ve tasarımı, HVAC sistemi, otomasyon sistemi kullanılması, enerji harcamalarının düşürülmesi, enerji verimliliğinin sağlanması.


Güneş ışınlarını alma açısı değerlendirilerek, çatı bölümüne konumlandırılan solar paneller sayesinde sıcak su ihtiyacı 6 ay boyunca güneş enerjisi ile temin ediyor.


4-Malzeme ve kaynaklar:


Kullanılan malzemelerin kaliteli ve doğal olması, geri dönüştürülebilir atıkların toplanması, kaynakların yeniden kullanılması, tüketimin en aza indirilmesi.

Projede kullanılan malzemelerin %30’unun yerli, %30’unun da geri dönüştürülebilir  olması kaynakların en iyi şekilde kullanımını ortaya çıkarıyor.


5-İç mekan kalitesi:


İç hava kalitesinin sağlanması, farklı termal konforların sağlanması, aydınlatma sisteminin ayarlanabilir olması.


LEED özellikleri arasında da yer alan, dünyada ilk defa Hilton markasının uyguladığı “%100 non smoking” yaklaşımı da Hilton Garden Inn İstanbul Golden Horn Hotel’inde uygulanıyor.


6-Tasarımda yenilikler:


LEED kriterlerini geliştirebilecek tasarımlar, çevreye katkı sağlayabilecek yeni uygulamalara yer verilmesi.



Geri Dön