26 / 04 / 2024

Hilvan'da su çilesi devam ediyor!

Hilvan'da su çilesi devam ediyor!

Hilvan 11 içme suyuna kavuşturması beklenen 'Hilvan İçme Suyu Arıtma Tesisi' projesinin bir türlü bitirilememesi Hilvanlıları mağdur etmeye devam ediyor. Halk, su sıkıntısından dolayı abdest alamadıklarını söylüyor.



Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesinde su sıkıntısından dolayı mağdur olan halk, suların akmamasından dolayı abdest dahi alamadıklarını söylediler. Hilvan 11 içme suyuna kavuşturması beklenen 'Hilvan İçme Suyu Arıtma Tesisi' projesinin bir türlü bitirilememesi Hilvanlıları mağdur etmeye devam ediyor. 


Yıllardır belediyenin kiraladığı su kuyuları ile su ihtiyacını karşılamaya çalışan Hilvanlılar, son yıllarda yer altı sularının eksilmesiyle susuzluk sorununu daha fazla hissetmeye başladı. İçme suyu dahi bulmakta zorlanan Hilvanlılar, su sıkıntısından dolayı abdest alamayacak duruma geldiklerini söylediler. 


Suların olmamasından dolayı namaz dahi kılamayacak duruma geldiklerini söyleyen Emine Doğan, "Suların olmamasından dolayı bulaşıkları, çamaşırları yıkayamıyoruz. Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Sular kesildiğinde itfaiyeyi arıyoruz. Onlar da 3-4 gün sonra gelip depomuzu dolduruyorlar fakat depoda bizlere iki üç gün sadece yetiyor. Tekrar itfaiyeyi aradığımızda da hemen gelmiyorlar. Bizler susuzluk sebebiyle namazlarımızı dahi kılamıyoruz. Kılamadığımız namazlardan onlar sorumludur. Bunun günahı yetkilileredir." şeklinde konuştu. Suların gelmemesi ve deponun çatıda olmasından dolayı her gün çatıya çıkmaya mecbur kaldığını belirten Beyaz Taş, "Çocuklarım çalışmak için köye gittiler. 


Evde ben yalnız yaşıyorum. Su olmadığı için çok fazla zorluk yaşıyoruz. Geçen günlerde 3-4 gün su vermediler. Sonra gece gelip su verdiler. Fakat suyu dağıtanlar erkek oldukları için ben gidip alamadım. Suyu alamadığımız için yine susuz kaldık. Bizler şikâyetlerimizi sizlere değil Allah'a yapıyoruz. Yetkililerin kadınları merpenden çıkıp su almaya giderler mi? Ben merpenlerden düşsem kim bakacak bana? Bende kalp ve astım hastalıkları var zaten. Bazen nefesim dahi kesiliyor. Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız." dedi. 


Vatandaşlardan Kadri Işık, " Kaç gündür susuz yaşıyoruz. İtfaiye bizlere su verirse birkaç gün idare edebiliyoruz. Eğer itfaiye de olmasa tam susuz kalıyoruz. İtfaiye de bazen 15 günde bir sıı getiriyor. Şanlıurfa sıcağında iki üç gün duş alınmazsa olmuyor. 


Bizlerin değil duş almak için içmek için bile suyumuz yok. Bazen gidip hazır su alıyoruz. Maddi imkânlar da olmadığı için hazır su alamıyoruz. Abdest alacak su bulamıyoruz. Namaz kılmadığımız zaman günahı yetkililerin boynunadır." İfadelerin kullandı. 


Hadi Özbay, "İki aya yakındır su gelmiyor. Özellikle yaz aylarında suyumuz kesiliyor. Hilvan'da yüksek yerlerde hiç su yok. Bazen camiye gidip su getiriyoruz. Bazen de hazır su alıyoruz. Eskiden camiden alabiliyorduk şimdi caminin suyunu da kestiler." diye konuştu. 


Önceleri caminin suyunun geldiğini fakat birçok kişinin camiye gidip su almasından dolayı caminin de suyunun kesildiğini söyleyen Ali Akyol, "Cami suyu artık gelmiyor. Caminin suyunu kuyudan alırdık. Herkes caminin suyunu almaya gelince caminin de suyunu kestiler. Su sorunu çok oluyor. Su geldiği zamanlar ise çok ince ip gibi su geliyor. İtfaiyenin getirdiği su zaten içilmiyor. Su çok kötü kokuyor. Bazen içinden benzin kokusu da geliyor. 

Mahalle muhtarı Belediye ile görüşüp görüşmediğini de bilemiyoruz." dedi. 


Hacı Yüksekyayla ise, "Su deposunu evin çatışına koymuşuz 10 günde bir itfaiye bizlere su veriyor. Bazen akşam saatlerinde geliyor. Hilvan her zaman böyle. Bizlerin su deposu var, deposu olmayanlar ne yapsın buradan göç mii etsin?" şeklinde tepkisini dile getirdi. 


Gap Gündemi 


Geri Dön