23 / 04 / 2024

Hisse tevhidi ne demek?

Hisse tevhidi ne demek?

Hisse sahibi olduğunuz gayrimenkulden yeni bir hisse satın aldınız diyelim. Bu durumda iki hisse tapuda birleştirilir. Hisse tevhidi ne demek? sorusunun açılımı olan bu birleşmeye dair merak ettikleriniz bu haberde...




Hisseli bir gayrimenkul üzerinde hisseniz olduğunu ve söz konusu bu gayrimenkulden yeni bir hisse satın alma planları yaptığınızı düşünelim. Bu durumda yapmanız gereken diğer hissedara bu talebinizi bildirmek. Karşılıklı anlaşma sonucunda gayrimenkulden yeni hisseyi satın almayı başardınız. İşte hisse tevhidi bu noktada devreye giriyor. Gayrimenkul üzerindeki mevcut  hisse ile satın aldığınız yeni hisse oranı tapuda birleştirilir. Tapuda gerçekleştirilen bu durum hisse tevhidi ne demek? sorusunun yanıtını veriyor. 


Hisse tevhidi nasıl yapılır? 

İki hissenin tapu kütüğünde tescil edilmesi olan hisse tevhidi için herhangi bir talepte bulunmaya gerek yok. Çünkü hisse tevhidinin Tapu Müdürlüğü'nce kendiliğinden yapılması zorunlu. 


Bir örnek... 

Hisse tevhidini bir örnekle açıklamak gerekirse; Bir gayrimenkulun yüzde 25'lik hissesine sahipsiniz diyelim. Ancak gayrimenkulden yüzde 25'lik bir hisse daha satın almak istiyorsunuz. Söz konusu alımı gerçekleştirdikten sonra toplamda yüzde 50'lik bir hisse oranına sahip olmuş oluyorsunuz. Tapu Müdürlüğü'nde eski yüzde 25'lik hissenizle yeni aldığınız yüzde 25'lik hissenizin birleştirilmesi işlemi hisse tevhidi kavramını ifade eder. 




Geri Dön