29 / 03 / 2024

Hisseli arsa satışı nasıl yapılır?

Hisseli arsa satışı nasıl yapılır?

Hisseli arsa, bütün hissedarlar tarafından satılabileceği gibi, tek bir hissedar tarafından hisse olarak da satılabiliyor. Peki, hisseli arsa satışı nasıl yapılır? Arsada hisse nasıl satılır?



Hisseli arsa satışı nasıl yapılır?

Hisseli arsa, arsanın birden fazla sahibi olması durumunda karşımıza çıkıyor. Hisseli arsa, bütün hissedarlar tarafından satılabileceği gibi, tek bir hissedar tarafından hisse olarak da satılabiliyor.


Hisseli arsa, paydaşlardan birine satılabileceği gibi paydaş olmayan bir kimseye de satılabiliyor.


Satışın paydaş olmayan bir kimseye yapılması durumunda, diğer hissedarların öncelikli satın alma hakkı bulunuyor.  Ancak hisse, paydaşlardan birine satılmak isteniyorsa burada şufa hakkı söz konusu olmuyor. 


Paydaş olmayan birine hissenin satılması halinde, diğer paydaşlardan her birinin, satışın öğrenildiği tarihten itibaren 1 ay ve her halükarda 10 yıl içinde dava açmak suretiyle ve satış yapılan bedeli ödeyerek, bu hisseyi yeni alıcıdan satın alma hakkı doğuyor.


Bu hak, alıcıya karşı dava açılarak kullanılıyor. Bu hakkın dava dışında kullanılması mümkün olmuyor.


Şufa hakkı sahibi, payın adına tesciline karar verilmesinden önce, satış bedeli ile alıcıya düşen tapu giderlerini, hâkim tarafından belirlenen süre içinde hâkimin belirleyeceği yere nakden yatırmakla yükümlü oluyor.


Hisseli arsada inşaat nasıl yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön