28 / 03 / 2024

Hisseli ev emlak vergisi 2015!

Hisseli ev emlak vergisi 2015!

Emlak vergisi, bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler tarafından ödeniyor. Peki, hisseli ev emlak vergisi 2015 nasıl ödenir?



Hisseli ev emlak vergisi 2015!

Emlak vergisi kanunu gereğince, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için emlak vergisi ödemesinin yapılması gerekiyor. Vergi, Bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler tarafından ödeniyor.


Emlak vergisi iki eşit taksit halinde ödeniyor. İlk taksit ödemelerinin Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yapıldığı verginin ikinci taksiti ise Kasım ayında ödeniyor. Ödemeler belediyeye yapılıyor.


Peki, hisseli ev emlak vergisi nasıl ödenir?

Hisseli evin emlak vergisinde sorumluluğun nasıl ve kimde olacaği mülkiyet türüne göre değişiyor:


-Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükelleftirler. 


-Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumludurlar.


Bilindiği üzere geliri olmayan tek meskene sahip kimseler vergiden muaf tutuluyor. Peki, Hisseli evin emlak vergisi muafiyeti söz konusu olabilir mi?


Eşi ile birlikte 250 metrekarelik eve 1/2 hisseli sahip olan ev hanımı hissesine 125 metrekare isabet etmesine rağmen evin tamamının üzerinden vergi ödenmesi nedeni ile emlak vergisi muafiyetinden faydalanılamıyor.


Emlak vergisinde bilinmesi gereken bir diğer detay ise, emekli, ev hanımı, engelli ve işsizlerin yarı hissesine sahip olduğu iki meskeninin olduğunu düşünelim. Bu durumda emlak vergisi muafiyeti söz konusu olmuyor.


Ayrıca GİB.  İzmir  Vergi D.Bşk., 27.07.2010 tarih ve GİB.4.35.17.02-032-74 sayılı özelgesi gereğince emeklinin, ikamet ettiği konutu dışında, devre mülke hisseli olarak malik olması durumunda, sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlanması söz konusu olmuyor.


Emlak vergilerinden kimler muaf?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön