19 / 03 / 2024

Hisseli evin emlak vergisi!

Hisseli evin emlak vergisi!

200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip mal sahipleri "tek" meskenleri için vergi ödemiyor. Peki hisseli evin emlak vergisi nasıl ödenir? Nasıl muaf olunur? İşte yanıtı..



Hisseli evin emlak vergisi!

Emlak vergisi kanunu gereğince meskenler için sıfır oranlu muafiyetlik söz konusu. 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip mal sahipleri "tek" meskenleri için vergi ödemiyor.


Ancak söz konusu muafiyetten yararlanmak için bazı özellikleri taşıyor olmak şart.


- Emekliler

- Hiçbir geliri olmayanlar

- Şehit yakınları

- Dul ve yetimler

- Gaziler

- Evin tapusuna sahip olmayıp, intifa hakkına sahip olanlar emlak vergisinden muaf tutuluyor.


Hisseli evin emlak vergisi

Eşi ile birlikte 250 metrekarelik eve 1/2 hisseli sahip olan ev hanımı hissesine 125 metrekare isabet etmesine rağmen evin tamamının üzerinden vergi ödenmesi nedeni ile emlak vergisi muafiyetinden faydalanılamıyor.


Emlak vergisinde bilinmesi gereken bir diğer detay ise, emekli, ev hanımı, engelli ve işsizlerin yarı hissesine sahip olduğu iki meskeninin olduğunu düşünelim. Bu durumda emlak vergisi muafiyeti söz konusu olmuyor.


Ayrıca GİB.  İzmir  Vergi D.Bşk., 27.07.2010 tarih ve GİB.4.35.17.02-032-74 sayılı özelgesi gereğince emeklinin, ikamet ettiği konutu dışında, devre mülke hisseli olarak malik olması durumunda, sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlanması söz konusu olmuyor.



Emlak vergisi zamanında ödenmezse ne olur?


Geri Dön