23 / 04 / 2024

Hisseli tapu ayırma işleminde gerekenler!

Hisseli tapu ayırma işleminde gerekenler!

Hisseli tapular üzerinde, hisseleri ayırma veya hisseleri birleştirerek tek tapuya çevirme gibi işlemler yapılabiliyor. İşte, hisseli tapu ayırma işleminde gerekenler!



Hisseli tapu ayırma işleminde gerekenler!

Aynı mülkiyete shaip olan ortakların isimlerinin ve sayılarının belirtildiği, resmi bir belgeye hisseli tapu deniyor. Hisseli tapularda gayrimenkulün sahiplerinin isimleri açık bir şekilde yazar ve bu gayrimenkulün kaç ortağı olduğu belirtiliyor. 


Hisseli tapu ayırma işlemleri ise tapuda tescilli bir parselin birden fazla parsellere ayrılması işlemi olarak ifade ediliyor. Tapuda hisseli tapu işlemlerinin gerçekleşebilmesi için gerekli belgelerin temin edilmesi ve harç ödemesi yapılması gerekiyor. 


Hisseli tapu ayırma işleminde gerekli belgeler... 

- Ayırma için serbest mühendislerce düzenlenmiş ve uygunluğu kadastro müdürlüğünce kontrol edilerek onaylanmış plan ve eki belgeler,

- Ayrılması istenen taşınmaz malın sahibine alt veya yetkili temsilcilerinin nüfus cüzdanı ve temsil belgesi,

- İstendiği takdirde, tapu senetlerine yapıştırılmak üzere ayırmalarda (ayrılması istenilen parça sayısı kadar) taşınmaz mal sahibinin son alt ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafı,

- Taşınmaz malın bulunduğu yere göre Belediye Encümeni veya il idare Kurulunun olumlu kararı.


İşlemin mali yönü..

1) İfraz veya taksim veya birleştirme işlemlerinde kayıtlı değerler üzerinden binde 11,38 oranında tahsil ediliyor.  


2) (5831 sayılı Kanunun 7 nci maddesi ile değişen bent. Yürürlük: 27/1/2009) İmar parselasyon planları uygulama sonucu şuyulanan parsellerin pay sahipleri arasında rızaen veya hükmen taksiminde kayıtlı değer üzerinden de 11,38 oranında harç oranı hesaplanıyor. 


3) Yukarıdaki fıkralar dışında kalan ve müşterek mülkiyete konu olanların rızaen veya hükmen pay sahipleri arasında, aynen veya  ifrazen taksiminde kayıtlı değer üzerinden binde 4,55 oranında tahsil ediliyor. 


Hisseli tapu nasıl ayrılır?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön