28 / 03 / 2024

Hisseli tapu devir işlemleri!

Hisseli tapu devir işlemleri!

Hisseli tapu; bir mülkiyetin sahibi olan ortaklarının isimlerinin ve sayılarının belirtildiği tapu oluyor. Hisseli tapu devir işlemleri, ilgili tapu dairesinde yapılıyor. Peki, hisseli tapu devir işlemleri nasıl olur?



Hisseli tapu devir işlemleri!

Hisseli tapu; bir mülkiyetin sahibi olan ortaklarının isimlerinin ve sayılarının belirtildiği tapu oluyor. Hisseli tapu devir işlemleri, ilgili tapu dairesinde yapılıyor.


Hisseli satışlarda tapu üzerinde kaç hissedar varsa satış işlemi sırasında tüm hissedarların tapuda kendi satış işlemini gerçekleştirmesi gerekiyor. 


İsteyen hissedarlar birbirlerine ya da toplu olarak bir avukata vekalet de vererek, satış işlemini gerçekleştirebiliyor. Satış süreci için gerekli belgelerin temin edilmesi ve masrafların da ödenmesi gerekiyor.


Hisseli tapuya kredi..

Hisseli tapuya konut kredisi şartları bankadan bankaya değişkenlik gösteriyor. Bu kredi türünde daha önceden evi satın alacak kişilerin aile bireylerinden oluşması şartı aranıyordu. Ancak son zamanlarda bu koşullar da genişletilerek; kimi bankalarda aile bağlarıyla bağlı olma şartı aranmıyor. 


Bankalar, tek tapu üzerine kredi çıkartarak, alıcıların birini kefil birini borçlu gösteriyor. Bir diğer yöntem ise her alıcı için kredi onayı vererek, herkesi kendi borcundan sorumlu tutuyor.  


Hisseli tapu müstakil tapuya çevrilmesi..

Taşınmazın imara uygun ve ruhsatlı olduğu durumlarda belediye ayırma işleminin olabilirliğine onay verdikten sonra taşınmazın bölünme işlemleri yapılır ve müstakil tapuya çevrilebilir. Ancak bunun için taşınmazın tüm hissedarlarının onayının olması gerekiyor.



Hisseli tarla satışı 2015!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön