19 / 04 / 2024

Hisseli tapu hesaplaması!

Hisseli tapu hesaplaması!

Mülkiyet konusunda birçok insanın kafasını karıştıran hisseli tapu, taşınmaz mal sahibi olmak isteyenlerin iyi araştırması gereken konuların başında yer alıyor. İşte, hisseli tapu hesaplaması!



Hisseli tapu hesaplaması!

Gayrimenkul sahibi olurken dikkat edilmesi gereken konuların başında hisseli tapu geliyor. Bir taşınmazın ortaklarının isimleri ve sayılarının belirtildiği resmi belgeye verilen ad olan hisseli tapu, ister yatırım ister oturum amaçlı olsun arazi alırken büyük önem teşkil ediyor. 


Hisseli tapularda dikkat edilmesi gereken kısım şu ki, hisseli tapu senetleri sadece gayrimenkul ortaklarının isimlerinin belirtildiği bir belge olarak biliniyor. Yani hisseli tapu belgesinde gayrimenkulun hangi bölgesinin kime ait olduğu belirtilmiyor. 


Hisseli tapu sahipleri arasında çıkabilecek anlaşmazlıkları ortadan kaldırmak için hisse sahipleri kendi arasında hangi bölgenin kime ait olduğuna dair yazılı bir belge hazırlanabiliyor. 


Hisseli tapu sahiplerinin kendi aralarında gayrimenkulün hangi bölgesinin kime ait olduğuna karar verdikleri sözleşmeye “rızai taksim sözleşmesi” deniyor. Ancak gayrimenkul hissedarlarının kendi arasında yaptığı rızai taksim sözleşmesinin tapuya yansıyan herhangi bir resmi özelliği bulunmuyor. 


Tapuda arsa payı hesaplaması!

Tapu senedi üzerinde ana yapının bulunduğu parsel, 2000 metrekaredir ve 24 bağımsız bölümden oluşan bu binada 24 nolu gayrimenkulün tapu senedin de 26/338 arsa paylı olduğu yazılmaktadır; buna göre bu gayrimenkule isabet eden arsa kaç metrekaredir?


Formül: (2.000 metrekare / 338) x 26 =

2.000/338 = 5,91

5,91 x 26 = 153,846 metrekare



Tapu hissesi nasıl bölünür?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön