25 / 04 / 2024

Hisseli tapu izale-i şuyu davası!

Hisseli tapu izale-i şuyu davası!

Bir taşınmazın mülkiyet hakkı sadece bir kişiye ait olabileceği gibi birden fazla kişiye de ait olabiliyor. Bu durumlarda ortaklık giderilebiliyor. İşte, hisseli tapu izale-i şuyu davası!



Hisseli tapu izale-i şuyu davası!

Bir gayrimenkulün mülkiyet hakkı sadece bir kişiye ait olabileceği gibi birden fazla kişiye de ait olabiliyor. Bu durumda paylı mülkiyet ve hisseli tapu söz konusu oluyor.


Hisseli tapuya sahip olan paydaşlardan her biri, paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, malın paylaşılmasını isteyebiliyor. Bu hakkın kullanılabilmesi için sulh hukuk mahkemeside izale-i şuyu davası açılması gerekiyor. 


İzale-i şuyu davası mahkeme tarafından tüm ortakların haberdar edilerek gayrimenkulun bedelinin belirlenmesi ve icra yolu ile gayrimenkulün satılarak ücretin hissedarlar arasında paylaştırılması işlemi olarak biliniyor. 


Hisse sahiplerinden sadece biri dahi izalei şuyu davası açmak istese, dava açılabilir ve mahkeme gayrimenkulün satışını yapabiliyor.


Hisseli tapu izale-i şuyu davasında mahkemenin karara varması en az 3 ay sürüyor. Bu davaların yargıtaya taşınması halinde süreç 4 aya kadar çıkabiliyor. 


Hisseli tapuda ortaklığın giderilmesi davası, davacıların dışında kalan paydaşlar aleyhine açılıyor. Bütün paydaşların davalı olarak gösterilmesi şartı aranıyor. Her paydaş payı oranında hakka sahip olduğundan şekil bakımdan davaya dahil edilmeleri gerekiyor. 


Tapuda hisse devri masrafları 2015!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön