24 / 04 / 2024

Hisseli tapu satılır mı?

Hisseli tapu satılır mı?

Hisseli tapu satılır mı? sorusunun cevabı olarak satış işleminin yapılabileceği veriliyor. Hisseli tapu satışında gayrimenkul tapusu üzerinde ismi yazan tüm hissedarların satış işlemini onaylaması gerekiyor....




Hisseli tapu nedir?


Mülkiyetin sahibi olan ortakların isimlerinin ve sayılarının belirtildiği resmi belgeye hisseli tapu deniyor. Hisseli tapu ister yatırım amaçlı olsun ister oturum amaçlı olsun taşınmaz alınırken büyük önem taşıyor. Hisseli tapuda sadece ortakların isimleri ve sayısının kaç olduğu belirtiliyor. Taşınmazın hangi bölümünün kime ait olduğu belirtilmiyor. Hisseli tapu sahipleri arasında çıkacak sorunun ortadan kaldırılması için hisse sahipleri kendi aralarında hangi bölgenin kime ait olduğuna dair yazılı bir belge hazırlayabiliyorlar. Bu belgeye de rızai taksim sözleşmesi adı veriliyor. Ancak bu belgenin tapuda herhangi bir resmi özelliği bulunmuyor. 


Hisseli tapu satılır mı?


Hisseli tapu satışı izaleyi şuyu ile satılabiliyor. Taşınmazın sahiplerinden herhangi birisi mülkiyetin satılması için izalei şuyu davası açabiliyor. İzalei şuyu davası, mahkeme tarafından tüm ortakların haberdar edilmesi ile gayrimenkulün bedelinin belirlenmesi ve icra yolu ile gayrimenkulün satılarak hissedarlar arasında paylaştırılması işlemine deniliyor. Hisse sahiplerinden sadece biri dahi izalei şuyu davası açmak istese, dava açılabilir ve mahkeme gayrimenkulün satışını yapabilir.



Tapuda mülkiyet payı varsa hisse satışı yapılabilir!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön