19 / 04 / 2024

Hisseli tapu satışı iptal edilebilir mi?

Hisseli tapu satışı iptal edilebilir mi?

Gayrimenkul sahibi olurken dikkat edilmesi gereken konuların başında hisseli tapu geliyor. Hisseli tapu satılabilir mi? Hisseli tapu satışı iptal edilebilir mi?



Hisseli tapu satışı iptal edilebilir mi?

Bir taşınmazın ortaklarının isimleri ve sayılarının belirtildiği resmi belgeye verilen ad olan hisseli tapu, ister yatırım ister oturum amaçlı olsun arazi alırken büyük önem teşkil ediyor. 


Mülkiyet konusunda birçok insanın kafasını karıştıran hisseli tapu, ileride oluşabilecek karışıklık riskini ortadan kaldırıyor. 


Hisseli tapuda bilinmesi gereken husus tapu senedinde sadece gayrimenkul ortaklarının isimlerinin belirtildiği.  Yani hisseli tapu belgesinde gayrimenkulun hangi bölgesinin kime ait olduğu belirtilmiyor. 


Hisseli tapu sahipleri arasında çıkabilecek anlaşmazlıkları ortadan kaldırmak için hisse sahipleri kendi arasında hangi bölgenin kime ait olduğuna dair yazılı bir belge hazırlayabiliyor. 


Hisseli tapularda satın alınan şey hisse olup hangi daireye denk geldiği her zaman problem doğuran bir olay. Bu sebeple, satış işleminden evvel binaya gidip orada daire sahibi başka hissedarlar var ise onlarla konuşup bilgi almanız doğru oluyor. Peki, hisseli tapu satışı iptal edilebilir mi?


Hisseli tapu satışının iptali!

Hisse tapulu gayrimenkul alınırken tapuda bulunan hissedarların feragatnamelerinin verilmesi gerekiyor. Örneğin hissedarlardan biri hissesini tapuda belirtilen ortağına satmak isterse kendi hissesini ortağına satacağına dair tapudan bir ihtarname çekmesi gerekiyor. 


Diğer ortak satın almak istemezse bunu yazılı olarak ortağına bildirmesi gerekiyor. Sonrasında hissesini satmak isteyen ortak istediği kişiye hissesini satabiliyor. Ancak bu işlemler yapılmadan ortaklardan biri kendi hissesini satarsa diğer ortağın satış iptal davası açma hakkı doğuyor. 


Tapuda hisse devri masrafı!

Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön