26 / 04 / 2024

Hisseli tapu satışına itiraz!

Hisseli tapu satışına itiraz!

Hisseli arsalar paydaş olmayan birine satılırsa, hak sahibi olan diğer paydaşlar bireysel olarak dava açabilir mi? İşte, hisseli tapu satışına itiraz!



Hisseli tapu satışına itiraz!

Birden fazla kişinin hak sahibi olduğu tapular hisseli tapu olarak biliniyor.  Hisseli arsalar, bütün hisse sahipleri tarafından satılabiliyor. 


Hisseli tapu belgesinde gayrimenkulün hangi bölgesinin kime ait olduğu belirtilmiyor. Hisseli tapu senetleri sadece gayrimenkul ortaklarının isimlerinin belirtildiği bir belge olup, kimin hangi bölgenin sahibi olduğunu göstermiyor. 


Bu nedenle genel olarak hisseli tapu sahipleri arasında arazi anlaşmazlıkları yaygın olarak yaşanıyor.  Hisseli tapu sahipleri kendi aralarında toplanarak, kimin hangi bölgenin sahibi olduğuna karar verebiliyor. Yapılan anlaşmanın sonuçları ise tarafların ortak kararı ile yazılı bir belgeye de dökülebiliyor


Bir arsa üzerinde birden çok hak sahibi varsa o arsa hisseli arsa olarak belirleniyor. Hisseli arsaların satışı paydaşlara veya paydaş olmayan üçüncü kişilere yapılabiliyor. 


Hisseli arsa satışı eğer paydaş olmayan bir kişiye yapılırsa, diğer hisse sahiplerinin öncelikli olarak satın alma hakkı bulunuyor.


Hisseli arsalar paydaş olmayan birine satılırsa, hak sahibi olan diğer paydaşlar bireysel olarak 1 ay veya 10 yıl içerisinde duruma dava ile itiraz edebiliyor. Dava sonucunda diğer paydaşlar arsanın satış bedelini ödeyerek arsa hisseni alıcıdan tekrar alabiliyor. 


Hisseli tapu ayırma işleminde gerekenler!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön