18 / 04 / 2024

Hisseli tapu satışlarında kısıtlamalar!

Hisseli tapu satışlarında kısıtlamalar!

Hisseli satışlarda tapu üzerinde kaç hissedar varsa satış işlemi sırasında hepsinin tapuda kendi satış işlemini gerçekleştiriyor. Ancak, hisseli tapu satışlarında bazı kısıtlamalar getiriliyor. İşte, hisseli tapu satışlarında kısıtlamalar!



Hisseli tapu satışlarında kısıtlamalar!

Hisseli tapu, herhangi bir taşınmaz mal sahibi olan ortakların isimlerinin ve sayılarının belirtildiği, resmi belge olarak tanımlanıyor. 


Hisseli tapu belgelerinde taşınmaz mal üzerinde hangi bölgesinin hangi hissedara ait olduğu belirtilmiyor. Hisseli tapularda satış biri hissesini satmak istediğinde izalei şüyu davası açma hakkına sahip oluyor. 


Bu dava da hissesini satmak isteyen hissedarın açmış olduğu dava olarak karşımıza çıkıyor. Dava açılırken tüm hissedarlara haber ve bilgi verilmesi gerekiyor. 


Hisseli satışlarda tapu üzerinde kaç hissedar varsa satış işlemi sırasında hepsinin tapuda kendi satış işlemini gerçekleştirmesi gerekiyor. 


Hisseli satışlarda İmar Kanunu tarafından getirilen kısıtlamalar

İmar Planı bulunmayan alanlarda, Her türlü yapılaşma amacıyla arsa ve parselleri hisselere ayırarak, özel parselasyon planlarına dayalı olarak hisseli satışlar yasaklanmıştır. Aynı şekilde satış vaadi sözleşmeleri de yapılamaz.

Hisseli satışa getirilen kısıtlamanın istisnaları

-Vesaret yolu ile intikal eden

-İmar uygulaması nedeniyle şuyulandırma

-Daha evvel satılmış hisselerin bölünmeden aynen devri

Kat mülkiyet kanunu uygulamaları

Cebri satış yoluyla yapılan hisselendirme

Mahkeme ilamına dayanarak ilam gereği hisse verme


Hisseli tapu rızai taksim sözleşmesi iptali!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön