26 / 04 / 2024

Hisseli tapuda şufa hakkı süresi!

Hisseli tapuda şufa hakkı süresi!

Hisseli tapular, gayrimenkule birden fazla kimsenin sahip olması halinde söz konusu oluyor. Peki, hisseli tapuda şufa hakkı süresi ne kadardır?



Hisseli tapuda şufa hakkı süresi!

Gayrimenkullerin mülkiyet hakkını gösteren tapu belgeleri, bir kimse adına olabildiği gibi birden fazla kişinin adına da düzenlenebiliyor. 


Buna göre hisseli tapu, bir mülkiyetin sahibi olan ortakların isimlerinin ve sayılarının belirtildiği resmi belgeye deniyor. 


Hisseli tapu satışlarında, tapu üzerinde kaç hissedar varsa satış işlemi sırasında hepsinin tapuda kendi satış işlemini gerçekleştirmesi gerekiyor. 


Gayrimekul hisseli tapu sahipleri kendi aralarında toplanarak, kimin hangi bölgenin sahibi olduğuna karar verebiliyor.  Yapılan anlaşmanın sonuçları ise tarafların ortak kararı ile yazılı bir belgeye de dökülebiliyor. 


Şufa Hakkı başka bir deyişle ön alım hakkı hisseli taşınmazlarla ilgili ve tapu sicil işlemlerinde kullanılıyor. Hisseli taşınmazlarda satış gerçekleşirken diğer alıcılardan önce alabilme hakkı olarak karşımıza çıkıyor. 


Örneğin; hisseli bir taşınmazda yer alan hisseyi satmak isteyen bir kişi öncelikle diğer hisse sahiplerine bu hisseyi alıp almayacaklarını sorması gerekiyor. Diğer hissedarların satışa sunulan hisseli taşınmazı satın alma önceliği olarak da ifade ediliyor. 


Hisseli tapu ayırma masrafları 2015!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön