29 / 03 / 2024

Hisseli tapunun devri nasıl yapılır?

Hisseli tapunun devri nasıl yapılır?

Hisseli tapu; bir mülkiyetin sahibi olan ortaklarının isimlerinin ve sayılarının belirtildiği tapu oluyor. Hisseli tapuların devir işlemleri de yine taşınmazın bağlı olduğu tapu dairesinde yapılıyor. Peki, hisseli tapunun devri nasıl yapılır?



Hisseli tapunun devri nasıl yapılır?

Hisseli tapu; bir mülkiyetin sahibi olan ortaklarının isimlerinin ve sayılarının belirtildiği resmi belgeye deniyor. Hisseli tapuların devir işlemleri de yine taşınmazın bağlı olduğu tapu dairesinde yapılıyor.


Hisseli satışlarda tapu üzerinde kaç hissedar varsa satış işlemi sırasında hepsinin tapuda kendi satış işlemini gerçekleştirmesi gerekiyor. İsteyen hissedarlar birbirlerine ya da toplu olarak bir avukata vekalet de vererek, satış işlemini gerçekleştirebiliyor. 


Gerekli belgeler:

-Belediye Rayiç Bedeli Belgesi

Alıcı veya satıcı beraber gitme zorunluluğu olmamakla birlikte tapu fotokopisi ile gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye başvurulur. Belediyede yetkili kişi, ada parsel numarası ve tapuya kayıtlı isim bilgilerine göre gayrimenkul bilgilerine ulaşır ve belediye rayiç bedelini gösteren belgeyi, istek yapan kişiye sunar. Bu belge alım-satımın yapılacağı gün tapuya verilecektir.


-TC Numaralı Nüfus Cüzdanı ve Fotoğraf

Her iki taraf da nüfus cüzdanının aslı ve birer fotokopisini yanında bulundurmalı, ayrıca satıcı için 1, alıcı için 2 fotoğraf bulundurmak zorunludur. 


-Vergi Borcu Yoktur Yazısı

Vergi borcu yoktur yazısı, gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeden alınır. Geçmiş döneme ait borçlar varsa bu borçların öncelikle ödenmesi istenir.


-Tapu Aslı veya Fotokopisi

Tapunun aslı, aslı bulunamıyorsa fotokopisi bulundurulmalıdır.


-Deprem Sigortası (DASK)

DASK yapılmadan tapuda alım-satım işlemi yapılmaz. En geç 1 gün öncesinde alıcı, satın alacağı gayrimenkulün deprem sigortasını herhangi bir sigorta acentasından yaptırmalıdır.


-Vekaletname

Eğer tüm işlemler emlakçı veya tam yetkili kılınan kişi tarafından yapılacaksa önceden ilgili kişilere vekaletname verilmelidir.


Hissedarlardan biri satmak istemezse..

Hisse sahiplerinden biri eğer hissesini satmak istemezse satış iptali davası açabiliyor. Buna karşılık, ortaklığın giderilmesi davası açılarak, evin mahkemece açık artırmaya satılması saplanabiliyor. 


Böylece hisseli evin satışına karar veriliyor, satıştan elde edilen para ise paydaşlar arasında paylaştırılıyor.


Hisseli tapu izale-i şuyu davası nasıl açılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön